Viliam Buchert: Blok Hlavu vzhůru není pravice, jsou to jen zdivočelí politici, kteří kdysi volili ODS

04.09.2013 12:43

Takže sjednocení pravicových sil údajně proběhlo. Dokonce pod záštitou exprezidenta Václava Klause. Jmenuje se to Hlavu vzhůru.

Viliam Buchert: Blok Hlavu vzhůru není pravice, jsou to jen zdivočelí politici, kteří kdysi volili ODS
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Bude to kandidovat v říjnu v předčasných volbách a vede to Jana Bobošíková. Tím je i daná odpověď, že pravice to není. Co to přesně je, se nikdy nedozvíme.

Za pravici se dnes, pouhých sedm týdnů před volbami, prohlašuje kdekdo. Například kandidátka komunistické strany na prezidentku (v roce 2008) Jana Bobošíková. I dlouholetý člen KSČ (od roku 1980) podnikatel Andrej Babiš. Za pravici se považovaly Věci veřejné a skupinka exposlanců LIDEM. Za vyložené pravicové lidi se označují i ti, kteří v poslední době opustili či museli opustit ODS. Za pravicové extremisty jsou pak médii označování radikálové pochodující našimi městy, přitom jejich ekonomický program je socialistický.

Problémem navíc je, že pravicové strany, které by si takové označení možná zasloužily, jsou nejpravicovější pravidelně jen před každými volbami. Realita je pak vždy stáhne od konzervatismu k bezbřehému liberalismu a podílely se v polistopadové České republice i na přijetí a prosazení mnoha opatření, za které by se nemusela stydět ani ČSSD. A ti, jejichž činnost klasickou pravici skutečně připomíná, například Svobodní, sice dosahují před volbami v průzkumech pravidelně trochu nadějná procenta, ale realita bývá jiná.

V minulých dnech se za „pravou“ pravici prohlásil volební blok Hlavu vzhůru. Domnívá se, že když jej podporuje Václav Klaus, že ho to nasměruje k cestě do sněmovny. Jenže exprezident se nakonec rozhodl nekandidovat, takže sen o vytvoření nové pravicové strany skončil s ním. Prezident Miloš Zeman kdysi řekl, že „komunisté jsou zdivočelí sociální demokraté“. To, co si říká Hlavu vzhůru, jsou zase „voliči, kteří kdysi volili ODS a pak zdivočeli“. Na pravici tedy nic nového. Dokonce ani to, že by jakkoli před volbami posílila.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…