Vít Klíma: Ergodan musí být zbaven prezidentské funkce

02.03.2016 14:39

Turecký prezident Ergodan má být trumfem kancléřky Angely Merkel při řešení migrační krize. Obávám se, že je její součástí a nikoliv klíčem k jejímu řešení.

Vít Klíma: Ergodan musí být zbaven prezidentské funkce
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Naplnění jakékoliv smlouvy má dva základní předpoklady. Zaprvé, obě smluvní strany musí mít shodné cíle a za druhé, obě musí mít zájem smlouvu dodržet. Znovu laskavému čtenáři připomenu mapu Osmanské říše v době jejího největšího rozkvětu:

Zatímco zájmem Ergodana je stát se „velkým obnovitelem Osmanské říše“ a dostat pod svůj vliv Balkán a část Sýrie, a to i za cenu pokračování války, zájem kancléřky Angely Merkel je naprosto opačný - co nejrychleji válku v Sýrii ukončit. Za druhé, letos počet nově přišedších migrantů z Turecka do Řecka jen dokazuje, že Ergodan nemá vážný zájem ani smlouvu s EU dodržet.

Navíc se rozkmotřil i s USA, kterým dal na vybranou: „buď já, nebo Kurdové“, EU pohrozil, že Evropu „zaplaví uprchlíky, pokud nedostane více peněz“ a Rusům sestřelil letadlo. Nevím, zda se s laskavými čtenáři shodnu, ale nemyslím si, že Ergodan je ten „pravý ořechový“ partner, s nímž lze podepsat jakoukoliv smlouvu.

Nebo jinak, smlouvu s ním podepsat jistě lze, ale s největší pravděpodobností nebude mít ani hodnotu papíru, na němž bude napsána.

Smlouvu s Tureckem podepsat lze jen za předpokladu, že prezidentem bude někdo jiný, kdo bude mít shodné cíle s EU. Jedině tehdy bude moci být naplněna!

Doufám, že na tom německá tajná služba už pracuje …

A co říci závěrem? Nemyslím si, že jsem sám, kdo Ergodanovým dobrým úmyslům moc nevěří. O to více by mě zajímal plán „B“, který má kancléřka Merkel připravený, pokud smlouva s Tureckem selže. Stejně tak by mě zajímal plán „B“ ze strany českých a slovenských politiků. Oplotit suchozemské hranice EU jistě lze, ale plot nijak neřeší příčiny migrační krize, jen proud migrantů přesměrovává jinam.

Konečně jedny hranice, a to ty ekonomické - mezi bohatým Severem a chudým Jihem – už tu máme. Přibydou k nim nově i vojensky chránitelné (suchozemské) hranice mezi státy EU? Hodíme tím přes palubu státy, které mají tu smůlu, že mají mořské hranice, které oplotit nejdou? A co když Němci mají záložní plán ve formě „malého Schengenu“, do něhož ani ČR, ani SR nebude patřit? Mají čeští a slovenští politici, pro tento případ, nějaký plán „C“? 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…