Vít Klíma: Lze Vánoce a Chanuka slavit dohromady?

16.12.2016 14:00

Svátek Chanuka, známý jako svátek světel, je někdy chápán jako židovské Vánoce. Nic není vzdálenější pravdě, protože Chanuka je oslavou makabejského vítězství nad helenizovanými Syřany. Vůbec to ale neznamená, že by židé a křesťané nemohli Vánoce slavit společně.

Vít Klíma: Lze Vánoce a Chanuka slavit dohromady?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

V New Yorku, Chicagu, San Francisku a dalších amerických městech, kde žije poměrně velké množství židů, se v posledních letech slaví společný svátek Vánuka. Židé a křesťané se během svých svátků často navštěvují, žije zde též mnoho nábožensky smíšených rodin a i obyčejní lidé často navštěvují církevní obřady obou náboženství. Přirozenou cestou tak vznikly židovsko-chanukové Vánoce – „Vánuka", kde se zvyky a tradice obou náboženství prolínají. V reálném životě, vedle ozdobeného vánočního stromečku, hoří svíčky na tradičním židovském chanukovém svícnu a podávají se jak tradiční americká, tak i židovská jídla. Je to ukázka velké náboženské tolerance a možnosti prolínání obou velkých, světových náboženství.

V Evropě, a tedy ni u nás, se „Vánuka" ještě neslaví, ale to neznamená, že se tak v budoucnosti nemůže stát. Do té doby, laskaví čtenáři, Šťastnou chanuku a Šťastné a veselé vánoce!

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…