Vít Klíma: Německé volby jsou o Turecku a Rusku

14.03.2016 21:40

Většina médií se shoduje na tom, že německé volby vystavily paní kancléře „vysvědčení" za její politiku vůči muslimským přistěhovalcům.

Vít Klíma: Německé volby jsou o Turecku a Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Obávám se jen, že takhle otázka vůbec nestojí. V pozadí uprchlické krize leží mnohem hlubší a zásadnější otázka: „kdo je naším větším nepřítelem – pravoslavné Rusko či islámské Turecko?

Je-li jím Rusko, pak naším přirozeným spojencem proti němu je Turecko a politika Angely Merkel je vůčihledně smysluplná. Islámské spojence proti Rusku je přece třeba vítat s otevřenou náručí, postavit jim mešity, zaplatit imámy, nabídnout jim zdarma ubytování, zdravotní péči a vzdělání, aby se tu – pokud možno - cítili jako doma.

Víme také, že cílem nově budované Osmanské říše, jejímž dědicem se Erdogan cítí být, je rozšíření jejího území do severní Sýrie, severního Iráku, severovýchodního Íránu a turkicky hovořících zemí (a oblastí) na Kavkaze. Erdoganova vize zahrnuje restauraci tureckého vlivu i Evropě, konkrétně pak v Bulharsku, Makedonii, Kosovu, Černé Hoře a Bosně, čímž by se stalo Turecko dominantním politickým hráčem na Blízkém východě a kontrolovalo energetické, logistické a migrační přístupy do Evropy. S laskavými čtenáři se jistě shodneme na tom, že jako svého klíčového protiruského spojence je třeba Erdogana v těchto cílech bezvýhradně podpořit!

Do opravdu prekérní situace se dostaneme tehdy, budeme-li považovat islámské nebezpečí za větší, než to ruské. Dojdeme pak ke skutečně tristnímu závěru, že v Sýrii Rusko a al - Asad bojují i za EU, Prahu a Bratislavu. Co s tím, laskaví čtenáři? Kdo je vlastně náš spojenec a kdo nepřítel?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…