Vít Klíma: Od diktatury proletariátu k diktatuře oligarchů (kauza ČSSD)

02.04.2016 18:02

Před investičním fondem Andreje Babiše stojí vynikající příležitost - akvizice ČSSD. Pokud by se mu ji povedlo (neveřejně) zrealizovat, už mu nic nestojí v cestě zopakovat si slavnou větu Ludvíka XIV: „Stát jsem já“! V ČR by se tak dovršil přechod od diktatury proletariátu k diktatuře oligarchů. Formálně by přitom demokracie byla zachována. Mohli byste svobodně volit mezi ANO a ČSSD, jen majitel a výsledek by byl stejný.

Vít Klíma: Od diktatury proletariátu k diktatuře oligarchů (kauza ČSSD)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Není třeba velké představivosti k tomu, abychom odhadli, jak by asi takový stát fungoval. Z Ústavy by rychle zmizela funkce prezidenta a vláda by přesídlila na Pražský hrad - nejvyšší symbol moci a české státnosti. Kdo bude po boku Andreje Babiše ( na snímku vpravo ve FP) vládnout, si můžeme ukázat na čerstvém příkladu rodiny Stropnických. Loajální otec ano, neloajální syn, rozhodně ne! Morálně oceňovanou normou chování se stane, když otec obětuje syna, aby se sám udržel u moci. Nijak nepochybuji ani o tom, že Matěj, stejně jako další Babišovi odpůrci, budou mít vedené „tučné složky“ u BIS.

Východoevropští oligarchové jsou velmi často a rádi spojováni s církvemi, aby na prostý lid dělali dojem „k vládě Bohem pomazaných“. Nikterak nepochybuji, že mu tuto službu katolická církev, za patřičný obolus, ráda poskytne. Obdobně se bude moci opírat i o křesťanské strany typu KDU-ČSL, protože těm několika vesnickým balíkům nějaká ta nevýznamná ministerstva vždy „přiklepne“, nebo jako Pavlovi Bělobrádkovi, vytvoří nějaké to ministerstvo „na požádání“. Pokud by se lidovci moc „škubali“, vždy je možné diskrétně dokoupit chybějící hlasy od komunistů.

ODS, bez velkopodnikatelů, bude finančně slabá a tedy i málo významná strana s potenciálem okolo 10% voličů. Projekt „Topky“, s Kalouskem v čele, se rozpadá a z Kalouska se dříve či později stane politická mrtvola.

Na „prostý lid“ diktatura oligarchů nebude mít žádný výraznější vliv. Andrej Babiš studoval „Dějiny mezinárodního dělnického hnutí“ a jistě si dobře zapamatoval, že do dělníků se nestřílí, poněvadž to může vést až k revoluci. Spíše se bude snažit udržet sociální smír a každoročně nějakou tu symbolickou „kačku na přilepšení“ přihodí tu důchodcům, tu státní správě, či lékařům. Andrej Babiš sám sebe charakterizoval jako člověka pravicového smýšlení se sociálním cítěním. Souhrnně řečeno: pokud proti němu nebudete aktivně brojit, můžete si celkem bezbolestně přežít.

Bratři Slované zbožňují konspirace

A co říci na závěr? Vím, že bratři Slované zbožňují konspirace, takže teď předávám slovo Kláře Samkové: „O případu pana kolegy Altnera toho samozřejmě vím hodně. Tedy - opravdu hodně ..., a i když jsem mentálně stála vždy na jeho straně, tak když se dívám na tento rozsudek, jsem toho názoru, že právě začala cílená likvidace ČSSD. Neumím pokládat za náhodu, že PRÁVĚ TEĎ je ČSSD odsouzena, a to pravomocně k 300 milionům... Podávat dovolání je přitom zcela iluzorní. Vezměme timing: písemné vyhotovení rozsudku za 30 dnů, plus jeho odeslání prvoinstančnímu soudu, který rozesílá. To máme polovinu května. Těch 60 dnů na sepsání dovolání opravdu bude třeba využít plně. Nicméně i kdyby to kolegové zvládli na za měsíc, tak jsme v polovině června. Nicméně soud stejně bude čekat na vypršení lhůty k dovolání i druhé straně, takže do poloviny července. Dále: pokud bude slavný Obvodní soud pro Prahu 1 pracovat obvyklým způsobem, tak dovolání odešlu na soud za další měsíc, spíše déle. (Osobní rekord je: "zapadlé" dovolání čekalo na odeslání 6 let...) To vychází na půlku srpna, a protože jsou dovolené, jsme na začátku září. I kdyby v dovolání byl návrh na odklad vykonatelnosti rozsudku, tak Nejvyšší soud se jím bude zabývat dle mých zkušeností nejdříve tak za dva měsíce..., takže v listopadu, což znamená, že PO VOLBÁCH.... Aneb: konec ČSSD v Čechách. Bohoušek může jít děkovat na Hrad...“ (zdroj: Parlamentní listy).

Paní doktorka Samková může mít v mnohém pravdu. Možná, že by stálo vzít do úvahy i fakt, že to může být i odveta Andreje Babiše za aféru „Čapí hnízdo“, jíž chápal jako pokus dostat jej ven z politiky. Ne nevýznamným důvodem mohl být i připravovaný „Lex Babiš“ (o střetu zájmů), k němuž se ČSSD připojila, což Andrej Babiš pojal jako koaliční zradu. Možná, že s dalšími vysvětleními příčin likvidace ČSSD, přijdou i laskaví čtenáři.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…