Vít Klíma: Pistole do kabelky nepatří (II. díl)

06.08.2016 15:02

Na místo útoku, ať už jde o vyšinutého jedince či skutečného teroristu, dorazí policie vždy s určitým časovým zpožděním. Někdy s několikaminutovým, jindy - jako v případě uherskobrodského střelce - až s několikahodinovým.

Vít Klíma: Pistole do kabelky nepatří (II. díl)
Foto: pixabay.com
Popisek: Zbraň - ilustrační foto

Aby například policie v hlavním městě byla schopná proti útočníkovi včas zasáhnout, musely by její hlídky být rozmístěny v maximálně stometrových rozestupech. A tolik policistů v Praze prostě nemáme a nikdy mít nebudeme. První, kdo v hlavním městě přijdou do kontaktu s útočníkem, jsme bohužel my, nevycvičení a neškolení Pražané. A jak si dále ukážeme, ani budoucnost pro nás nevěstí nic dobrého.

Víme, že nejohroženější, při jakékoliv útoku, jsou ženy. Předpokládal bych, že Ministerstvo vnitra ČR jim finančně přispěje například na absolvování večerních kurzy sebeobrany a natočí minimálně několik instruktážních videí na téma, jak se správně chovat při teroristickém útoku, nebo při útoku psychicky narušené osoby. Vyvěsí je na svých webových stránkách tak, aby si je mohl každý občan prohlédnout. Chyba lávky - nejsou na to peníze! Stávající vláda na tyto účely ve státním rozpočtu na rok 2015 nevyčlenila ani korunu a nechystá se k tomu ani v následujících dvou letech! V kapitole Ministerstva vnitra, do níž tyto výdaje patří, jsou na léta 2016 a 2017 „rozpočtovány výdaje k zajištění dopadů migrace, integrace cizinců na území ČR a posíleny výdaje k zajištění bezpečnosti státu. Posíleny byly i výdaje na financování činnosti dobrovolných hasičů. Podle usnesení vlády č. 19/2015 jsou rozpočtovány prostředky na program asistence uprchlíkům ve výši 100 mil. Kč každoročně v letech 2016-2018. Oproti výhledu 2016-2017 byly zvýšeny výdaje kapitoly (bez prostředků na platy a příslušenství OSS a sociálních dávek) pro rok 2016 o 2,8 mld. Kč a pro rok 2017 o 2,7 mld. Kč“. (Zdroj Ministerstvo financí: „STŘEDNĚDOBÝ VÝHLED STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY NA LÉTA 2017 A 2018“).

Druhou vysoce ohroženou skupinou jsou děti. Možná, že budu laskavými čtenáři označen za staromilce, ale obnovení „Branné výchovy“ (v nějaké modernější podobě), bych od vlády – v současné krizové době - rozhodně očekával. Chyba lávky – ani na zvýšení bezpečnosti dětí nejsou peníze! V kapitole Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jsou: „zajištěny prostředky podle usnesení vlády č. 743/2014 na konání Kontinentálního poháru v atletice v roce 2018 (částka 20 mil. Kč v roce 2017 i v roce 2018). Výdaje kapitoly byly zvýšeny každoročně o částku 676 mil. Kč na financování soukromého a církevního školství s ohledem na to, že nebyly realizovány zamýšlené změny financování regionálního školství a dále v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 564/2006 Sb., kterým byly zvýšeny platové tarify ve veřejných školách v roce 2015. Oproti výhledu byly posíleny výdaje na podporu činností v oblasti sportu, dále výdaje na regionální školství, soukromé a církevní školství v souvislosti s nárůstem výkonů v těchto institucích. Dále jsou rozpočtovány dopady z usnesení vlády č.  686/2015 o nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků, ve znění nařízení vlády č. 273/2009 Sb., a prostředky na inkluzivní vzdělávání“. (Zdroj Ministerstvo financí: „STŘEDNĚDOBÝ VÝHLED STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY NA LÉTA 2017 A 2018“).

Jak jsem zdůvodnil v předchozím díle, spíše vyhrajete 1. cenu ve Sportce, než v Čechách či na Slovensku potkáte ozbrojeného teroristu. Výslechy zajatých teroristů potvrzují, že jejich evropskými prioritními cíli jsou Francie, Anglie, Německo, Rusko a okrajovými Rakousko a Španělsko. Mezi tyto cíle ani Češi ani Slováci nepatří, takže je naprosto zbytečné nosit v kabelce nabitou pistoli. Mnohem účelnější by bylo, kdyby jak ženy, tak i děti prošly kurzem sebeobrany a školením, jak správně reagovat na nebezpečné situace. Smutnou skutečností je, že tato vláda na nic takového finanční prostředky vydat nehodlá. Je na nás, voličích, zda tuto situaci chceme či nechceme změnit.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…