Vít Klíma: Pokud zklame vláda, začnou za ni řešit problémy sami občané

09.02.2016 8:50

Nejjednodušší je, morálně se rozhořčit nad pachateli útoku na sociální centrum „Klinika", co nejdůrazněji je odsoudit a tím se sami jaksi „vyvinit" a ukázat, že jsem „lepší".

Vít Klíma: Pokud zklame vláda, začnou za ni řešit problémy sami občané
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uliční nepokoje, ilustrační foto

Samozřejmě, že se jedná o neomluvitelný čin, ale minimálně stejně neomluvitelné je, že Vláda ČR ani po roce uprchlické krize nenabídla občanům žádné řešení, lidé nevidí „světlo na konci tunelu" (kdy a zda vůbec migrační krize skončí), a proto začínají problém řešit sami. Nejjednodušším způsobem, jak ukázat migrantům, že je tady vůbec, ale vůbec nechceme, jsou právě „Molotovovy koktejly".

Znovu opakuji, skutečné řešení vidím v tom, že vláda konečně svým občanům nějaké reálné řešení migrační krize nabídne. Obávám se, že není nejlepším způsob, jak problém s uprchlíky řešit, internovat je v nějaké, pro ně exotické středoevropské zemičce a nutit je, aby se integrovali. Jinými slovy, aby se naučili český jazyk, který nikde jinde neupotřebí a pokoušet se jim vštípit, že se musí chovat jako my, ačkoliv jim naše chování připadá mnohdy absurdní či přímo nepřípustné. Naopak - nedovedu si představit, že by pro Čechy bylo přípustné, aby měl muslim jednu či více deseti či dvanáctiletých manželek. Překvapuje mě, jak málo se mluví o možnosti poskytnout uprchlíkům dočasný azyl, anebo jen formalizovat možnost, aby tu migranti v bezpečí a ve snesitelných podmínkách mohli přečkat, než se situace v jejich domovině zlepší, aby se mohli vrátit.

Jistě se mohu mýlit, ale pokud by vláda řekla: „loď jménem Česká republika může vzít na palubu tolik a tolik uprchlíků, aniž by se sama potopila" a dodala „necháme je na palubě jen tak dlouho, než se u nich doma nezlepší podmínky, aby se mohli vrátit", tak by to občané pochopili, nebo alespoň jejich rozumnější polovina.

Prázdně plácat o nutnosti „uzavřít společné hranice", když to právně nejde, začíná už být ze strany vlády směšné. Znovu opakuji: „námořní právo přikazuje trosečníky vzít na palubu". V momentě, kdy migranti vidí, že se k nim blíží loď Frontexu, nebo řecké pohraniční stráže, sami si schválně rozříznou člun, začnou se „topit" a tím záměrně získávají statut „trosečníka". Samozřejmě, že je to finta, ale účinná. Podle mezinárodního práva lodě pohraniční stráže nemohou dělat nic jiného, než je vzít na palubu a přivézt do nejbližšího přístavu, kde mohou žádat o azyl a mají vyhráno!

Stavět ploty též není řešením, protože se tím proud uprchlíků neomezuje, ale jen přelévá (přesměrovává). Postavit plot na makedonsko-bulharských hranicích znamená, že se proud uprchlíků (jen) přesměruje přes albánské hranice do Černé Hory a odtud dále do Evropy. Nu a spoléhat na Turky, že budou uprchlíkům, „za úplatu" bránit v přejezdu do Řecka je ta nejnaivnější myšlenka, kterou jsem slyšel. Konec konců počet nově přišedších uprchlíků v lednu tohoto roku právě z Turecka, má slova jen potvrzuje.

Mohu se jistě opět mýlit, ale nejrozumnější by bylo, pokud by česká vláda začala s vlastním obyvatelstvem vést na téma uprchlíků diskusi. Může nám nabídnout na výběr ze tří možností:

1/ Nepřijmout už ani jednoho uprchlíka a vypovědět tak solidaritu těm státům, které už velké množství uprchlíků přijaly. Samozřejmě, že následně musíme počítat s jejich následnou odvetou „Nepomůžete-li teď s uprchlíky nám, později, až to budete potřebovat, nepomůžeme zase my vám".

2/ Nepřevezme ani jednoho uprchlíka, ale jsme ochotni zaplatit těm státům, které už uprchlíky přijaly a přispět tak na úhradu nákladů, které s jejich pobytem mají.

3/ Solidárně přijmeme určitý počet uprchlíků, např. do výše 1% naší stávající populace a necháme je u nás tak dlouho, dokud se situace v jejich domovině nezlepší, aby se mohli vrátit.

Jinými slovy, „míč" je na straně vlády ČR. Pokud s obyvatelstvem uzavře „společenskou smlouvu", „jak migrační vlnu řešit" a občané uvidí světlo na konci tunelu, vyrazí jim tak z rukou zbraň, kterou chtějí imigranty trestat. Pokud ne, obávám se, že „Molotovovy koktejly" budou létat čím dál tím častěji.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…