Vít Klíma: Velký či jen rozšířený Izrael?

19.04.2017 19:10

Rozpadem Sovětského svazu a následně i bipolárního světa se uvolnil prostor pro obnovu (regeneraci) historicky tradičních říší, jako jsou například německá, ruská, osmanská, perská, ale i Velkého Izraele. Hovoříme-li o rozšíření Izraele pak výlučně v kontextu nastolení míru v této dlouhodobě neklidné části světa. (na snímku vlevo květina ve vybuchlém granátu – rovněž i takové snímky přináší agentury z krizového území)

Vít Klíma: Velký či jen rozšířený Izrael?
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Rusko přišlo s myšlenkou „sdílené odpovědnosti za mír“, jinými slovy poskytnutím mírové garance ze strany zúčastněných světových i regionálních mocností na jim svěřených územích. Jsem přesvědčen o tom, že Izrael by byl schopen garantovat mír na celém území Země zaslíbené, stručně řečeno - od Nilu po Eufrat. Reálné to není, protože dalšími spojenci Izraele v současné protiteroristické alianci jsou Egypt, Jordánsko, Katar, Jordánsko a Saudská Arábie, jejichž území se Země zaslíbená dotýká či se s nimi překrývá.

Reálnější a mezinárodně průchodnější je garantovat mír pouze na územích přímo sousedících s Izraelem, tedy v Palestinské autonomii, Libanonu, Sýrii a Jordánsku. Pracovně si toto území můžeme označit jako The Extended Israel. Dělo by se tak pod americkým patronátem.

Zásadně proti jakémukoliv rozšíření vlivu Izraele, budou zejména Peršané (Irán), kteří by chtěli v těchto zemích nastolit vládu šíitské teokracie. Afghánský test největší nejaderné bomby GBU-43 je varováním nejen pro Severní Koreu, ale hlavně Iránu, že USA mají zbraň schopnou zničit jejich podzemní jaderné laboratoře a zároveň doklad, že jsou odhodlány ji použít. Peršané mají dost politických i historických zkušeností na to, aby se konfliktu s Izraelem a USA raději vyhnuli. Konfliktu, jenž by zřejmě probíhal podle Trumpova osvědčeného vzorce: „nejprve shodím na nepřítele bombu a pak mu nabídnu mír“, což pro Peršany není nijak lákavá perspektiva. Rusové, hlavní spojenci Peršanů, zase nemají tolik volných finančních prostředků, aby si mohli dovolit vést jednu či dvě dlouhodobé války ve vzdáleném zahraničí a zároveň sami stavebně obnovili byť i jen samotnou Sýrii.

Souhrnně řečeno: je velice pravděpodobné, že nakonec The Extended Israel skutečně vznikne, takže laskavé čtenáře zvu do prosperujícího a mírumilovného Damašku a Bejrútu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…