Vít Klíma: Velmoci - další existence České republiky nemá žádné opodstatnění

23.06.2017 18:01

Československo vzniklo z rozhodnutí velmocí v roce 1918 proto, aby tvořilo hráz německé rozpínavosti. Československo svůj úkol nikdy nesplnilo, ba co hůř, dnes se Čechy staly ekonomickou (polo)kolonií Německa. Neexistuje tedy žádný pádný důvod, který by v očích velmocí naši další existenci - jako samostatného státu - ospravedlnil.

Vít Klíma: Velmoci - další existence České republiky nemá žádné opodstatnění
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Evropa regionů

Samozřejmě, že takových zbytečných států je v Evropě celá řada a velmoci začínají hledat způsoby, jak je co nejbezbolestněji vymazat z mapy Evropy. Jedním z nejnadějnějších je přechod Evropy z národních států k Evropě regionů.

Vize "Evropy regionů" není nová myšlenka a vychází z postupného slábnutí role národních států a posilování role regionů, jako autonomních útvarů vzniklých na základě přirozené logiky ekonomického a společenského vývoje, nezkreslované válečnými a mocenskými aspekty. Jako ilustrativní příklad můžeme uvést region Centrope (bližší údaje ZDE), který prochází hned čtyřmi státy: ČR, SR, Maďarskem a Rakouskem (viz mapa).

Centrope mapa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evropské regiony postupně získají právní subjektivitu a ekonomickou autonomii a Evropa se promění ve Federaci evropských regionů podle vzoru Švýcarska a jeho kantonů. Některé národy (zejména ty silnější) na tom vydělají a jiné (slabší) prodělají. Samozřejmě, že lze volit i brutálnější metody zániku slabších, přebytečných zemí. V historii je nejčastějším způsobem „požrání“ slabšího státu silnějším, což by v našem případě znamenalo přičlenění ČR jako 17. Spolkové republiky Německa.

Měli bychom včas z EU odejít a zachránit se?

Češi i Slováci už začínají tušit, že jim v EU zvoní hrana. Doma proto vznikají první výzvy, abychom - obdobně jako Británie -  EU opustili a vlastní stát si tím uchovali.  Ovšem, chcete-li získat zpět kontrolu nad svými hranicemi a zákony, nemůžete zároveň dodržovat svobody vyžadované unií pro jednotný trh (volný pohyb lidí, kapitálu, zboží a služeb). Při opouštění EU je nutné vzít v úvahu nejen ekonomický, ale i bezpečnostní aspekt, který je natolik důležitý, že mu bude věnován samostatný příspěvekNa tomto místě stačí konstatovat, že malé ryby se houfují do velkých hejn právě proto, aby se mohly lépe bránit před predátory.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…