Vladimír Dlouhý: Naučme se chytře žít s covidem

17.02.2021 21:00

Rozumnější je, aby stát otevíral obchody kontrolovaně a za zvýšených hygienických pravidel, aby se nemoc nešířila, než aby nechal lidi ve frustraci.

Vladimír Dlouhý: Naučme se chytře žít s covidem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Ačkoliv jsem si vědom závažnosti současné epidemické situace a zvyšujícího se počtu nově nemocných, uzavření některých sektorů tuzemské ekonomiky na další týdny zvyšuje napětí mezi podnikateli i v celé společnosti, v důsledku čehož lidé ztrácí vůli a ochotu přizpůsobit se dlouhodobě aplikovaným restriktivním opatřením. Čísla o počtech nemocných se v těchto dnech zvedají bez ohledu na to, zda jsou obchody otevřené, či nikoliv. Kontrolovaně otevřít a ponechat už natrvalo otevřené maloobchodní prodejny, které deklarují fungování za zvýšených hygienických podmínek, považuji proto za rozumnější řešení a první, byť malý signál naděje na budoucí rozvolňování, než když necháme lidi ve frustraci a v bezmocném pocitu, že na konci tunelu není světlo.

Podnikatelé chtějí podnikat, zaměstnanci pracovat. A ačkoliv provozovny nikdy nebyly původci onemocnění, podnikatelé jsou odhodláni podstoupit jakákoli objektivně realizovatelná hygienická pravidla pro bezpečný provoz, která na jedné straně umožní ochránit zaměstnance a zákazníky, na straně druhé alespoň trochu ekonomicky fungovat. Většina podniků je připravena v následujících dnech poskytnout vyšší hygienický standard, než který nařídí vláda.

Naučme se proto chytře žít s covidem. Apeluji proto na osobní odpovědnost zákazníků a aby dodržovali rozestupy, nosili ochranu úst a dezinfikovali si ruce. Kdo nebude ochoten dodržovat i nadstandardní pravidla doporučená oborovými podnikatelskými svazy a asociacemi a která si obchodníci ve svých prodejnách dobrovolně určí, nebude mít jednoduše nárok jejich služby využívat. Je to přece malá daň za to, že budeme moci alespoň trochu normálně žít a za to, že se preventivně snižuje nebezpečí přenosu nákazy.

Připomínám, že v důsledku vládních zákazů přerušilo podnikání už více než 25 tisíc živnostníků, zaniká rekordní počet firem a o práci přišlo už 80 tisíc lidí. Do existenčních problémů se dostaly malé podniky, živnostníci, zaměstnanci a jejich rodiny. Do konce února tak má vláda příležitost přehodnotit dosavadní zákazy podnikání.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…