Vladimír Hrubeš: Liberecké probuzení, bojkot mafie v médiích a good bye MF DNES

18.04.2011 17:16

Po jednom z nejrušnějších politických týdnů v polistopadové historii české politiky následoval horký politický víkend.

Vladimír Hrubeš: Liberecké probuzení, bojkot mafie v médiích a good bye MF DNES

K zaznamenání jsou dvě události, které mají širší souvislosti než by se na první pohled mohlo zdát.

Liberecké probuzení

Před komunálními volbami na podzim 2010 napsali zástupci české pobočky TI : "Pokud by Liberec po volbách skutečně implementoval všechna pravidla, na kterých se přítomní kandidáti shodli, mohl by po čase sloužit jako vzor transparentního hospodaření s veřejnými prostředky." Takový dojem měli její zástupci z debaty libereckých politiků a kandidátů na primátora, jejííž cílem mělo být  prezentovat soubor možných budoucích protikorupčních opatření pro město Liberec připravený sdružením Čmelák a rozproudit diskusi na téma korupce a navrhovaných opatření mezi občany a pozvanými kandidáty na primátora Liberce v komunálních volbách.

Tato iluze vzala za své sobotním odvoláním starosty Korytáře ze Změny pro Liberec, který zastavil dvě sporné veřejné zakázky. Podle Korytáře bylo příčinou odvolání to, že: "narušil tento klientelistický systém získávání zakázek, a proto se ho chce systém zbavit." To je přes složitost současné situace v libereckém zastupitelstvu, špatnou komunikaci v bývalé koalici a osobní nevraživosti velmi pravděpodobné. Podstatné ale také je, že kromě liberecké ODS, která je už delší dobu podezírána médii a libereckými občany z toho, že hraje na ruku mafii, iniciovala, hlasovala a podpořila odvolání primátora Korytáře také liberecká sociální demokracie, respektive její zastupitelé. Vedení sociální demokracie chce především zabránit posílení vlivu ODS na politiku města, na hlasování a chování zastupitelů za stranu ČSSD však ztrácí nebo nemá vedení socdem velký vliv už kvůli pojetí mandátu zastupitele a také možná proto, že socdem nemá nejspíš žádné vnitřní mechanismy, které by zabránily, aby obecní zastupitelé hlasovali v jiném zájmu, než je zájem obyvatel města, například v zájmu mafie. Otázkou je: rozhodují se zastupitelé v Liberci zvolení za ČSSD samostatně podle svého svědomí nebo má na jejich rozhodování větší vliv místní mafie?

Langer v OVM

Výběr jednoho z nedělních hostů v Otázkách Václava Moravce vyvolal bouřlivou negativní odezvu diváků, koncesionářů této veřejnoprávní služby. Zdůvodění "Oscara" (mluvčí nebo odpovídač OVM na stránkách tohoto pořadu na facebooku) pro důvod výběru hosta je: " pozvali jsme ho nejen proto, ze je exministrem vnitra a na stavu policie ma svuj podil, ale take, protoze si ho pan premier vybral za poradce a take je v expertnim bezpecnostnim tymu ODS. Zhodnoceni nechavame na Vas a dalsich divacich. *Oscar." Podle Oscara není žádný důkaz, že by měl Langer s mafií něco společného a ať prý takový důkaz seženu. (:-)

Chtěl bych pouze připomenout, že podle mnohých veřejných informací je Ivan Langer "posledním z politiků, který se zapletl s Mrázkovou skupinou a zůstal ve vysoké politice".

Člen ODS Ivan Langer je také tím, kdo by podle Michálkových nahrávek měl stát jako strážce kasy ODS za připravovanou krádeží na Ministerstvu životního prostředí do kasy ODS. Podle veřejných ověřených informací minimálně: měl vědomé kontakty s mafií, poslanci bezpečnostního výboru PS ČR republiky ho vyzvali k odchodu z veřejného života,  píše se o něm v utajovaném spisu Krakatice, jehož odtajnění patrně proto bránil.

Proč dává veřejnoprávní médium, jehož provoz je hrazen z koncesionářských poplatků, velký mediální prostor tomuto člověku, který navíc nemá od voličů žádný mandát (byl vykroužkován)?

Nebo jinak, mělo by veřejnoprávní médium bojkotovat vše společné s mafií anebo je mediální prezentace lidí spojených s mafií ve veřejném zájmu občanů České republiky?

Good bye MF DNES

Nepodstatná informace jen tak na okraj: končím s psaním blogů na idnes. Důvody pro toto mé rozhodnutí jsou tady, tady a taky tady a zde. To je pro mne nepřijatelné.

Nepředpokládám, že by si tohoto mého rozhodnutí někdo všimnul a případně mu ukápla slza :-)

...ale určitě se brzy někde objevím a budu opět "žvanit, co mi slina na jazyk přinese..."

Tedy Good Bye MF DNES

a HEZKÝ DEN VŠEM!

Vladimír Hrubeš

Vyšlo na blogu iDnes

Nepřehlédněte:
Korytář není přizdisr*č, aneb co vše slyšela liberecká radnice
Liberecká ODS přirovnává Korytáře ke Kaddáfímu - je to pod Libereckým krajem tuším z pátku 
Uděláme pořádek po starém vedení, slibuje na rok 2011 Liberečák Korytář
Vládnou nám amatéři, křičí liberecká opozice nad obří pokutou ÚOHS
Věci veřejné v Liberci bijí na poplach, rozpočet města je paskvil
Na rozkrádání se musím zeptat ODS, vzkazuje primátor Liberce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …