Vladimír Pelc: Absence dostatečného důvodu

26.05.2014 15:46

Údaje ČSÚ: Volby do Evropského parlamentu konané na území České republiky ve dnech 23. 5. až 24. 5. 2014: účast voličů 18,20 procenta. Proč většina oprávněných voličů k eurovolbám nepřišla? Neměla dostatečný důvod.

Vladimír Pelc: Absence dostatečného důvodu
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Většina politických stran má zásadně odmítavý, negativistický postoj k EU, a voliče Evropskou unií převážně straší – pak je ovšem otázka, proč se tam chtějí dostat; důvodem bude kapsa europoslance a pokladna jeho politické strany.

V některých případech šlo o postoj až primitivně negativistický – první místo v soutěži politické slabomyslnosti obsadila Jana Volfová, která vystoupila v TV šotu k eurovolbám v burce (oděv ženy islámského vyznání, kterou ženy nosí v Afghánistánu, Pákistánu, Bangladéši, Spojených arabských emirátech, Indii) a vykládala divákům cosi o tom, že Evropská unie nás přinutí v burkách chodit a v naší zemi se usídlí muslimové, islám snad bude u nás coby téměř státní náboženství, které nám EU nakáže, no hovadiny neslýchané…

Takže proč by takové strany voliči volili, proč by k volbám chodili?

Politické strany orientované k EU pozitivně, které měly jistotu, že jejich zástupci do europarlamentu zvoleni budou – tedy ČSSD a KSČM –, levicoví voliči důvod volit nemají. Sociální demokracie poslední dobou pouze slibuje, ale své sliby neplní (třeba ohledně tzv. církevních restitucí), jejímu aktuálnímu vedení jde především o vládní moc, a přitom patrně netuší, že tato touha současnou socdem od moci naopak odstraní: A. Babiš (předseda ANO), pro něhož je B. Sobotka (předseda socdem) pouhý Kašpárek, si s tímto současným předsedou socdem a tím i současným vedením socdem nedlouho po místních volbách konaných na podzim letošního roku vytře zadnici. Doslova. A KSČM nemá koaliční potenciál – ani doma (i díky socdem), ani v EU.

Takže proč by takové strany voliči volili, proč by k volbám chodili?

Stále se opakuje tvrzení, že volič, který se nezúčastní voleb, nenaplnil své právo. Avšak k naplnění práva voliče musí adekvátně existovat povinnost (politická, morální) volených či dokonce zvolených – ta by se měla projevit ve vztahu k eurovolbám tím, že by v nich nekandidovaly strany, které EU odmítají, ani politické strany, které sliby neplní.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …