Vladimír Pelc: Bobotunel – politický majstrštyk

11.05.2016 7:35

U nás se tuneluje dlouho a snad všechno. Jde o tunely hospodářské. Klasické bylo tunelování při privatizaci, standardní je tunelování veřejných rozpočtů. Jak se ukazuje: čím vyšší funkce a tedy moc, tím hutnější tunelování. Dovedeme dělat i tunel na druhou: tunel tunel Blanka - jednou jako ekonomický tunel do veřejného rozpočtu, podruhé z hlediska stavebního.

Vladimír Pelc: Bobotunel – politický majstrštyk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Na politické scéně se vyskytují politické strany označované jako tradiční snad proto, že trvají i více desítek let; poslední dobou jsou oblíbené podnikatelské projekty na terénu politiky – političtí podnikatelé vymysleli nové podnikatelsko-politické projekty formálně tvarované jako politické strany (kupř. Věci veřejné, ANO Babiš, s. r. o.) – takové projekty jsou na jedno použití a mají dvě podstatné nevýhody: a) stojí velké peníze a b) stojí hodně úsilí − musí se to odpracovat.

Podnikatelský projekt na bázi politiky znamená, že majitel/majitelka projektu („zakladatel/ka“ strany) vloží před volbami do politické reklamy určitý obnos a kalkuluje s tím, že se mu/jí po volbách za voličské hlasy, které obdrží, vrátí od státu více, než do projektu vložil/a. Ale aby bylo jasno: Nejde o politiku ve smyslu služby občanům. Jde o politiku ve smyslu služby sobě. Jde jen o peníze. Do kapsy financiérů projektu.

Zcela nový a originální je politický tunel Jany Bobošíkové. Při ohlédnutí za rokem 2015 si údajně renomovaní politologové a političtí komentátoři jaksi nevšimli, jak zásadní, originální a efektivní politický krok, perspektivně směřující k příštím prezidentským volbám, Jana Bobošíková udělala.

J. Bobošíková tři desítky let provozuje politický turismus; začala jako aktivní svazačka (členka SSM, Socialistického svazu mládeže; to byla ještě Nováková), měla kádrové předpoklady, ale došlo ke změně režimu, žel. Po několika letech, kdy pracovala jako redaktorka, byla v roce 2004 díky popularitě Vladimíra Železného zvolena spolu s ním do Evropského parlamentu za hnutí Nezávislí; z něho vystoupila a stala se předsedkyní podnikatelsko-politického projektu − strany Politika 21 (její asi desetičlenné členstvo tvořili převážně rodinní příslušníci Jany Bobošíkové). V roce 2008 kandidovala na post prezidenta České republiky za KSČM (Komunistickou stranu Čech a Moravy).

Jana Bobošíková se v dřívějších obdobích předváděla jako politička levicová – viz kandidatura v  prezidentských volbách za komunistickou stranu; zjistila však, že tato karta není trumfová, začala proto ve svém politickém mariáši hlásit jinou barvu – když to nejde na levici, tak se pokusí prosadit na pravici (vždyť je to jedno, že, jde přece jen o peníze; o peníze do kapsy Jany Bobošíkové).

A tak překotně vznikají podnikatelsko-politické projekty Suverenita Blok Jany Bobošíkové a Jany Volfové a nakonec J. Bobošíková vytvořila politický odpadkový koš s názvem Hlavu vzhůru – a ten už byl velmi pravicový, prý ho podporoval i bývalý prezident Václav Klaus.

V minulém roce Bobošíková vymyslela a uskutečnila politický majstrštik – žádný podnikatelsko-politický projekt (ten stojí peníze a musí se, alespoň do voleb, pracovat): Majstrštikem bylo vytunelování základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v Lidicích. Je to, ve srovnání s politickým podnikáním, za málo peněz a pracovat se moc nemusí. Všechno proběhlo na první pohled demokraticky – nejdříve do organizace vstoupili její političtí kamarádi a nádeníci, velrybářským způsobem tak byla zaplněna členská základny lidmi Jany Bobošíkové, popř. Jany Volfové, a po získání většiny za předsedkyni zvolili J. Bobošíkovou. A nyní už jen stačilo z organizace vypudit členy s jiným názorem − organizaci opustily Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová, tehdy poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Důvod: jejich obavy ze zneužití organizace J. Bobošíkovou pro její politické cíle.

Lidice jsou symbolem protinacistického odboje – dovolí si to snad někdo zpochybnit? A není to jen symbol; působí zde organizace ČSBS s tradicí a původně s výrazným morálním a politickým kreditem. Není to proslulá politická obchodní známka? Dovolí si to snad někdo zpochybnit? Dovolí si někdo zpochybnit předsedkyni této organizace?

Vytunelování lidické organizace Bobošíková politicky využije – vždyť příští prezidentské volby se blíží.

Bobošíková se stala štajgrem ve svém vlastním tunelu; výsledkem je politický šlam a pokálení symbolu.

Viz též:

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/celkem-uspesna-kachna

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/odpadak

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…