Vladimír Pelc: Bohoušpolitika

12.10.2016 18:17

Máme předsedu vlády, který ve svém životě nikdy normálně nepracoval. Jenom politikařil. Od vystudování vysoké školy je v politických funkcích. Myslím, že jsme v Evropě unikátem – předseda vlády je, jak se dříve říkalo, nemakačenko.

Vladimír Pelc: Bohoušpolitika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Navíc jde o osobu nemastnou-neslanou, bezvýraznou, své názory v zásadě neprojevující, protože fakticky žádné nemá, pouze teče s větším proudem. Jako bahno, jak zpívali Voskovec a Werich. Proč je u kormidla? Protože vlastním i jiným politikům nejméně vadí. Nevadit – to je základ bohoušpolitiky. Svou politickou roli mocensky přitom zvládá perfektně. Používá k tomu několik metod.

Metoda vytěsnění

Současná socdem si dává mimořádný pozor, aby mezi sebe vzala někoho s vlastními názory, nedej bože takovými, které jsou vůči současnému vedení socdem kritickými. Současné vedení socdem je tvořeno pouze neosobnostmi, stejnými jako Sobotka; jiného tam nechtějí. (I proto v krajských volbách úspěšný Jiří Zimola na dotaz, zda by kandidoval na předsedu ČSSD, odpověděl: Nemám zájem. Pochopitelně; s partou v současném vedení socdem by šel jenom do politického záhrobí.)

Metoda odměnění

Velmi, velmi stará a velmi, velmi účinná metoda. Poslušní, submisivní, kteří hlásají „jsme všichni Sobotkovci“ a podobné hovadiny, jsou odměňováni. Musejí se však průběžně jako poslušní stvrzovat – kupř. když je potřeba odstranit příliš aktivního policejního plukovníka, který se svými vyšetřovatelskými postupy nadmíru blížil Strakově akademii a premiérskému křeslu; musejí udělat/podporovat reformu policie, jejímž výsledkem je odstranění takového plukovníka z policie.

Metoda odstranění

V okamžiku, kdy (bývalý) krajský hejtman za ČSSD prohlásil, že vedení socdem je bezzubé a že ho musí vzít do svých rukou – stal se pro B. Sobotku vnitřním nepřítelem číslo 1. Nepřítelem byl i pro ODS (Občanskou demokratickou stranu) – byl na ni příliš razantní a ústnatý. A tak se stal hejtmanem minulým. Metodou odstranění; nikoli formou politickou, nýbrž trestněprávní. (Nejde o to, zda úplatky bral či nikoli − nejspíš ano −, nýbrž o to, že ho bylo nutné odstranit. Kdyby šlo jen o úplatky, byla by v base většina politiků.)

Metoda zastlání

Inteligentní a vzdělaní příznivci či členové socdem, kteří jsou ve veřejném politickém prostoru silně vidět a dovolují si mít vlastní kvalifikované názory, jsou pro B. S. nebezpečím zásadním. Na ně používá metodu zastlání. Příklady: Profesor, kterému při jeho kandidatuře na senátora socdem ani drobkem nepomohla, a tak se jím v předminulých volbách nestal, je zastlán jako náměstek na ministerstvu školství; profesor sociologie s progresivními názory je doma pro současné vedení socdem nebezpečný, proto je zastlán jako europoslanec; první jako ministryni podřízený úředník musí držet ústa a šlépěj, druhý je na psaní (dříve) podnětných komentářů příliš daleko na to, aby naše problémy cítil. První nemůže pípnout; druhý může, ale už se to nedá číst.

Zastlaný je sice v peřince, zejm. finanční, ale není vidět ani slyšet. A tím je z veřejného politického prostoru eliminován. A už pro B. S. není nebezpečný.

Bohoušpolitika změna není

Technolog zákulisní moci Sobotka si po prohraných volbách pospíšil s obranným prohlášením: Jsem změna. On však žádnou změnu v socdem znamenat nemůže − prohlášení bylo adresováno vedení socdem a správně interpretováno by znělo pokud mě nebudete podporovat, půjdete se mnou všichni … a uvědomte si, že policejní plukovníci čekají… pozor, kauza OKD … a další … Proto se Bohouš bude funkce držet jako lejno košile – dokud má moc, policejní plukovníci mají poznámkové bloky s jeho jménem v šuplíku.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty