Vladimír Pelc: Co je hrdost?

19.08.2017 13:40

V souvislosti s pochodem Prague Pride osob LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) a podporovatelů se objevilo tvrzení, že šlo o pochod hrdosti; asi přesnější překlad by byl „pýchy“.

Vladimír Pelc: Co je hrdost?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Latinský jazyk rozlišoval samostatnými slovy hrdost ušlechtilou (na zaměstnání svobodného člověka, na jeho čestnost, šlechetnost, či hrdost na vlast) a hrdost sebevědomou (čili pýchu, povýšenost, samolibost, domýšlivost, nadutost, nadřazenost).

Je uvedený pochod, tato demonstrace subsociální sexuální orientace, projevem hrdosti ušlechtilé, nebo hrdosti sebevědomé; je projevem hrdosti na čestnost, šlechetnost či další podobné osobnostní kvality člověka, nebo je důsledkem pýchy, povýšenosti, samolibosti, domýšlivosti, nadutosti a nadřazenosti takových lidí?

Uvedená defektní sexuální orientace ušlechtilou osobnostní charakteristikou být nemůže – křesťanská kultura, z níž jsme vyrostli, jako normu sexuálního vztahu vyprofilovala vztah heterosexuální. Je to celkem pochopitelné: Tento vztah má zásadní význam pro udržení a rozvoj lidského rodu; běžná, tedy heterosexuální rodina v této tradici své potomky vychovává − děti kulturní tradici, vzory přejímají od otců, jimiž mohou být pouze muži, a od matek, jimiž mohou být pouze ženy. Jakýkoli jiný „model“ je uspořádáním zaměřeným proti společnosti.

Domnívám se, že hrdost je sociální vztah založený společností k takové osobě na základě její osvědčené výjimečnosti, osobnostní kvalitě – sexuální defekt hrdost zakládat nemůže.

Pochopitelně, že demokratická společnost subsociální sexuální orientaci připouští − pokud tuto společnost nedestruuje; osoby takto orientované by neměly mít jiné zákonné povinnosti ani výhody, než heterosexuálové (avšak tato maxima dodržována není, kupř. homosexuální osoby žijících v tzv. registrovaném partnerství jsou daňově nadřazeny nad daňovým statusem heterosexuálních osob žijících v tradičním partnerství, viz.

Hrdost může být jen na respekt společnosti, hrdý může být člověk jen na respekt, který vůči němu ostatní mají. Žádné halasné manifestační akce − na Prague Pride především občana zarazí hypertrofovaná exhibace osob LGTB −, manifestující subsociální sexuální orientaci manifestujících s hrdostí nemá nic společného.

PS: „Hrdost nazývala se ve starém čes. právu pokuta, kterou platili pachatelé, resp. celé obce, veřejné moci za porušení veřejného míru, běželo-li o násilí, provedené bez loupeže;“ viz Ottův slovník naučný, Illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí, díl 11, s. 771.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …