Vladimír Pelc: Jak se dělá propaganda

07.01.2017 15:45

Na webu Extrastory.cz je příspěvek s názvem „10 ikonických fotografií z 2. světové války“. Je školským příkladem nepravdivé propagandy.

Vladimír Pelc: Jak se dělá propaganda
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Top ten vévodí fotografie vyvěšování vlajky USA během bitvy o Iwodžimu (autor Joe Rosenthal), další zachycuje pochodující německou jednotku v červnu roku 1940 před Vítězným obloukem v Paříži, nechybí Den D a vylodění 1. americké pěší divize na pláži Omaha v bitvě o Normandii (autor Robert F. Sargent) a nakonec legendární vítězný polibek námořníka s kolemjdoucí sestřičkou na Time Square (autor Victor Jorgensen). 

Jsou to známé fotografie. Výborné. Perfektně charakterizují výrazné okamžiky 2. světové války. Ale něco se mi zdá divné: Jsou to fotografie pouze ze západní fronty. 

Přitom obrazovou ikonou porážky nacistů je a navždy zůstane vztyčení sovětské vlajky nad Reichstagem v roce 1945 – je to autentická reportážní fotka (fotograf Jevgenij Chalděj byl v tom okamžiku na místě), nikoli inscenovaná jako fotografie amerických vojáků při vyvěšování vlajky USA během bitvy o Iwodžimu (fotograf na místě aktuálně nebyl, přijel o několik dní později; požádal několik vojáků US Army ať vztyčování vlajky předvedou – dokonce to nebyli ani ti, kteří ji po vítězném boji skutečně vztyčovali; ale dostal za ni Pulitzerovu cenu). 

Ne, fotografie vztyčení sovětské vlajky nad Reichstagem v roce 1945 zde být nesmí: Je to přece fotografie jak sovětskou vlajku na Reichstaag po dobytí Berlína v 1945 vyvěšují sovětští vojáci – a to nynější ideologická mašinérie připustit nemůže. Druhou světovou válku přece vyhráli Američané nebo alespoň Spojenci – tím, že nacistické armády porazili u Moskvy a Stalingradu, že ano. Tehdejší Rudá armáda tehdejšího SSSR (Svazu sovětských socialistických republik) přece jenom přihlížela. Z bezpečné vzdálenosti. S rukama za zády. Vždyť 2. světová válka se odehrávala jen na západní frontě, kolem Japonska, u Tobruku…, že ano. 

A mohl bych se dále ptát: Proč tu jako ikonická není fotka Dmitrije Baltermanca Hoře (Kerč)? Proč tu jako ikonická není fotka… 

Na webu Extrastory.cz autor tvrdí, že ukazuje „10 z těch nejikoničtějších“ fotografií z 2. světové války. Není to pravda.Takto se dělá propaganda a ideologie – zamlčováním faktů. Pražská kavárna rejdí i v dějinách fotografie. 

Viz. http://extrastory.cz/prohlednete-si-10-ikonickych-fotografii-z-2-svetove-valky.html

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…