Vladimír Pelc: Kompropolitika

15.05.2017 13:36

Příčinou tzv. vládní krize jsou radikálně se snižující volební preference sociální demokracie (ČSSD; soc. dem.). Za nedlouhou dobu se z pětadvaceti procent snížily na méně než polovinu. Bohumil Sobotka a další členové vedení nejsou schopni kritické sebereflexe. Proto kopou kolem sebe. Provádějí kompropolitiku. Jejím základem je protizákonné vytváření kompromitujících materiálů a jejich publikování.

Vladimír Pelc: Kompropolitika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Důvodem ke kompropolitice, kterou současné vedení soc. dem. páchá, je strach. Strach ze ztráty moci po příštích volbách. A z této ztráty plynoucí možnost, že by mohla nastat politická vůle k vyšetřování trestných činů, které se funkcionářů soc. dem. týkají – za všechny stačí zmínit privatizaci OKD.

Minulou středu uspořádaná mimořádná schůze poslanců na téma Andrej Babiš a tajně pořízené nahrávky byla ostudná. Po osmi hodinách Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (PSP ČR) schválila poměrem 94 ku 21 poslancům usnesení, že ministr financí a předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů.

Poslanci tak rozhodli na základě nelegálně pořízeních a uveřejněných AV materiálů.

V právním státě by orgány činné v trestním řízení okamžitě začaly zjišťovat darebáky, kteří záznamy nelegálně vytvořili a publikovali. A ministr vnitra by rezignoval. Také okamžitě.

Setkal jsem se s názorem, že přece nikdo nenutil A. Babiše v soukromí říkat to, co bylo na špionážních záběrech z jeho setkání s novinářem. Já se ale domnívám, že platí zákonná ochrana soukromí – pokud nedám souhlas s natáčením a publikací takových záznamů, nelze je přece natáčet a publikovat; a už vůbec není možné, aby sněmovna na jejich základě cokoli rozhodovala. Záznamy byly stříhané, tedy cinknuté nůžkami. Už v devětašedesátém roce (r. 1969) na výstavě AVRO (audiovizuální, reprodukční a obrazové techniky) v tehdejším PKOJF (Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, po pražsky v julděfuldě; dnes Výstaviště Praha) byl prezentován československý vynález, který elektromechanickým způsobem (různou rychlostí otáčení snímacích/nahrávacích hlav, měnitelnou rychlostí posunu MG pásku) umožňoval libovolné míchání slov a charakteristiky hlasu tak, že z (dejme tomu) oslavného projevu k narozeninám soudruha J. V. Džugašviliho bylo možné vytvořit promluvu (tehdy) výrazně protistátní; bylo potřeba jen dostatek zvukového materiálu, tedy slov. Dnešní technika je o půl století vyspělejší.

K obdobné akci jako PSP ČR, se chystají někteří senátoři. Pár dní poté, kdy se B. Sobotka konečně rozhodl, podá-li demisi či nepodá-li, a ujasní si koho, a snad už definitivně, usoudili, že prezidenta poženou před Ústavní soud. Prý nekoná dostatečně rychle. Co si však myslet o kvalifikaci senátorů, když kupř. senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Novinky.cz (12. 5. t.r.) vážně tvrdí*), že Ústava prezidentovi ukládá povinnost odvolat ministra na návrh premiéra bez zbytečného odkladu.Ale v Ústavě nic takového není; v této souvislosti Ústava takové kvalifikující určení nepoužívá,viz Čl. 62 písm. a)(užívá ho pouze v Čl. 45, jenž se týká návrhu zákona, se kterým PSP ČR vyslovila souhlas, a který je tak povinna postoupit Senátu bez zbytečného odkladu). Znalosti ostatních senátorů budou patrně obdobné. Do absurdna to dotáhla senátorka, která národu sdělila, že prezident je povinen demisi přijmout do několika dnů – ovšem takový kvantifikační parametr Ústava v této souvislosti už vůbec neobsahuje.

Soc. dem. se podařilo stmelit ad hoc koalici „AntiBabiš“; myslím, že na to v parlamentních volbách doplatí. Je to totiž koalice postavená na porušování zákona, na lži.

A abychom si rozuměli: A. Babišovi štangli nedržím. Držím ji demokracii. 

*) https://www.novinky.cz/domaci/437562-cunek-nejde-o-moralku-ale-o-preference-cssd.html

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…