Vladimír Pelc: Loupežní vrazi Mašínové a spol.

09.09.2016 18:54

Zejména smutná výročí si musíme připomínat. 13. září 1951 před 65. lety skupina loupežných vrahů, tzv. skupina Mašínů, spáchala první vraždu.

Vladimír Pelc: Loupežní vrazi Mašínové a spol.
Foto: kriminalistický technik
Popisek: Autentické foto z místa činu, digitálně obarveno

První vražda, 13. září 1951: bratři Mašínové (Ctirad, Josef) a Milan Palmer přepadli v Chlumci nad Cidlinou služebnu Sboru národní bezpečnosti (SNB). Ukradli samopaly, pistole, střelivo. Na příslušníka SNB Oldřicha Kašíka zaútočili železnou tyčí (zezadu!) a pak ho zastřelili. Byla to vražda.

Druhá vražda, 28. září 1951: Ctirad Mašín, Milan Paumer a Zbyněk Janata přepadli v Čelákovicích služebnu Sboru národní bezpečnosti (SNB). Ukradli samopaly, pistole, střelivo. Příslušníka Jaroslava Honzátka pod záminkou fingované dopravní nehody vylákali ven, uspali chloroformem a svázali. Ctirad Mašín mu podřízl krk dýkou. Byla to vražda.

Třetí vražda, 2. srpna 1952: Josef Mašín a Václav Švéda mezi Čáslaví a Hedvíkovem zastavili ve stejnokrojích tehdejších Lidových milicí vůz převážející hotovost – mzdy pro zaměstnance společnosti Kovolis ve výši 900 000 Kč; účetního podniku Kovolis Josefa Rošického Josef Mašín zastřelil. Byla to vražda.

Šlo o vraždy podle tehdejšího i současného trestního zákona.

Příslušníci skupiny zavraždili dva příslušníky Sboru národní bezpečnosti, pokladníka, čtyři příslušníky německé policie v sovětské zóně, Ctirad Mašín těžce zranil velitele dobrovolných hasičů z Mořic pana Jana Leciána (přišel o oko); kradli zbraně, peníze a zapálili jedenáct stohů slámy na jižní Moravě.

Cíl trestné činnosti skupiny loupežných vrahů Mašínů a spol. vyjádřil 28. 11. 2014 její člen Josef Hasil v rozhovoru vedeném v jeho domě na předměstí Chicaga (USA): V roce 1948 jsem si myslel, že do pěti let bude válka. Chtěl jsem pomoci Američanům. (Viz http://www.lidovky.cz/kral-sumavy … z 28. 11. 2014.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…