Vladimír Pelc: Má být šmejd propuštěn?

31.08.2015 18:00

Sdělovací prostředky přinesly informaci, že bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš, který byl za korupci odsouzen na 5,5 roku nepodmíněně, žádá po odpykání poloviny trestu o podmínečné propuštění. Rozhodnout o žádosti má Obvodní soud pro Prahu 4.

Vladimír Pelc: Má být šmejd propuštěn?
Foto: ČT24
Popisek: Vladimír Kotrouš

Bývalý šéf pražských strážníků chtěl po majiteli autoservisu Josefu Jíšovi, jehož opravna se od roku 2005 starala o vozy městské policie, úplatky ve čtvrtletních splátkách ve výši pěti procent z prostředků, které firma strážníkům za rok fakturovala. Úplatky chtěl za to, že zabezpečí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 miliónu korun.

Kotrouš od Jíši převzal nejdříve 200 000 a pak 150 000 korun. Další úplatky nedostal, detektivové ho 25. 11. 2011 v jeho služebním voze i s úplatkem zadrželi. Do vězení nastoupil v březnu 2013.

Kromě odnětí svobody a pětiletého zákazu činnosti v bezpečnostních ozbrojených složkách mu soud uložil pokutu čtyři sta tisíc korun.

Šlo o evidentní selhání systému, systému výběru vedoucích pracovníků (velitelů) městské policie, nikoli selhání jednotlivce: Jestliže se jednotlivec – šmejd − v daném systému dostane na její vrchol, znamená to, že hniloba je v systému obsažena.

Měl by být Kotrouš podmínečně propuštěn?

Domnívám se, že nikoli. Trestného činu se dopustil jako veřejný činitel, navíc jako příslušník organizace, která má dbát na dodržování zákonů – dokonce jako její šéf. Svou korupcí pokálel důvěru občanů v bezpečnostní systém státu i práci svých podřízených.

PS: Dvě stě tisíc korun, které obdržel jako první část úplatku několik dnů před svým zatčením, nesl V. Kotrouš někomu na pražský magistrát. Policisté Kotrouše sledovali, ale u koho úplatek skončil, se detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zjistit nepodařilo. Policisté totiž vyšetřovali jen úředníky, nikoli volené městské politiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…