Vladimír Pelc: Model Babiš, verze 2017

25.10.2017 17:04

Slyšíme kolem sebe stesky na volební výsledek politického hnutí ANO 2011; dosáhlo téměř třetinu hlasů voličů. Odsudky: Babišovo hnutí volili jen hlupáci, vesničtí křupani, protidemokraticky orientovaní voliči atp. Bylo tomu tak? Jak podstatné jsou osobní argumenty proti A. B., tedy jakou mají váhu při rozhodování jeho voličů?

Vladimír Pelc: Model Babiš, verze 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zkusil jsem uvažovat (jako nevolič A. Babiše), proč toto hnutí získalo ve volbách do Poslanecké sněmovny ČR největší počet hlasů. Proč se tak stalo – přes všechny negativní kauzy, které na A. B. doléhají? Jaké jsou argumenty odpůrců A. B. a jaké je uvažování voličů A. B.? Objevují se dva argumenty.

Argument: A. B. zneužil evropské dotace, čapí hnízdo, 50 mil. Kč. Volič A. B.: Takových je u nás několik stovek. Tak proč zrovna soudit A. B.? O Čapím hnízdě víme jen proto, že A. B. šel do politiky. O ostatních nevíme. Navíc Čapí hnízdo naši současnou ekonomickou situaci nemění a nezmění. A s jinými obviněními A. B. v souvislosti s jeho podnikáním to je stejné.

Argument: A. B. před listopadem ´89 spolupracoval s tehdejší tajnou státní policií. Volič A. B.: Období před listopadem ´89 je pravěkem; politickým, ekonomickým, sociálním. A pravěkem se přece zabývají jen prehistorici. Současní voliči hledí na současnost a budoucnost. Svoji. Nic jiného jim ani nezbývá. Na jednu hlavu to je vždy až dost. A přemýšlející voliči si řeknou: V každém státě hospodářství proti průmyslové špionáži chrání též tajná státní policie, která má své „civilní“ spolupracovníky; je tomu tak i dnes. A. B. přece nepatřil k těm, co pronásledovali spoluobčany za jiné politické názory, k těm, co šikanovali kupř. V. Havla a další. Patřil k těm předchozím.

A tak mám pocit, že uváděné argumenty proti A. B. z popsaných důvodů nepadají na váhu. Myslím, že intepretace volebního úspěchu hnutí ANO 2011 spočívají v nepochopení jeho hlavního důvodu: Jeho voliči vědí, že dosavadní zavedené tzv. demokratické etc. strany se vždy dohodly a dohodnout, jak budou spolu krást koně. Už jich ukradli dost. Jsou svázány křiváctvím. Navzájem. Jedinou možností, podle voličů A. B. a jeho hnutí, domnívám se, je, že přijde nová politická síla, nespojená s předchozí politickou kleptokracií, a klepne ji přes prsty. Konečně. A že to je jediná relativní spravedlnost, kterou u nás lze dosáhnout: Establishment se musí obávat, že se dostaví nová politická síla, která sice má do křišťálové čistoty vždy kus cesty, avšak která ten předchozí establishment bude kriticky hodnotit, i soudit. A za tuto novou politickou sílu jeho voliči považují právě A. B. v modelu letošního roku.

Pochopitelně, že Andrej Babiš není Mirek Dušín a spol. ani Timur a jeho parta (každý si, prosím, vyberte podle svého literárního vkusu a politické orientace). Za morálního hrdinu ho snad nepovažuje nikdo. Ale za metaře ano. A doufá, že předchozí polický hnojník vymete. A nenastolí nový.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …