Vladimír Pelc: Není to nestandardní, je to pokus o obcházení zákona

19.12.2014 21:49

Dne 19. prosince 2014 přinesly sdělovací prostředky informaci, že Národní galerie (NG) chtěla od Komerční banky (KB), aby 1,3 milionu korun z několikamilionového sponzorského daru byl použit jako příspěvek k tabulkovému platu ředitele NG Jiřího Fajta (podle konceptu zpracovaného Národní galerií; v konečném textu smlouvy tato skutečnost není).

Vladimír Pelc: Není to nestandardní, je to pokus o obcházení zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veletržní palác v Praze

Komerční banka se rozhodla darovat peníze, které by měly pomoci například při přípravě výstavy díla Oskara Kokoschky na jaře roku 2015. V původním konceptu sponzorské spolupráce s bankou NG navrhla, aby 3,2 milionu korun z celkového daru banky Národní galerii šly na podporu umění a částka 1,3 milionu korun (téměř třetina z celku 4,5 mil. Kč) „účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta“. Po odečtení povinného pojistného by to dělalo 80 tisíc korun měsíčně na dobu jednoho roku k platu generálního ředitele. Sama finanční ředitelka Národní galerie Hana Černochová prý podle mailové komunikace generálního ředitele Jiřího Fajta dokonce upomínala, aby si při přípravě návrhu darovací smlouvy do speciálního platu od sponzora nezapomněl připočítat i sociální a zdravotní pojištění.

Helena Markusová, mluvčí ministerstva kultury, které je galerii nadřízené, uvedla, že na všechny zaměstnance příspěvkových organizací se vztahují pouze tabulkové platy. „Příspěvkové organizace můžou přijímat dary ve smyslu platné finanční legislativy, nicméně vámi dotazované řešení jejich využití považujeme za nestandardní,“ řekla mluvčí ministerstva k nápadu na platové přilepšení ředitele galerie.

Avšak to není jen nějaký nestandardní postup. Je to pokus o obcházení zákona o daních z příjmů a předpisů, jež se příspěvkových organizací týkají. Bezúplatná plnění mají být v tomto případě použita na vědu a vzdělávání, výzkumné a vývojové účely, kulturu apod. (viz § 20 odst. 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů); na přilepšení k platu pana generálního ředitele, jenž není právě zanedbatelný, v žádném případě být použita nemohou.

A pokud by přesto došlo k tomu, že část prostředků poskytnutých Komerční bankou Národní galerii by bylo zneužito na platové přilepšení pana generálního, pak by na straně dárce (KB) část bezúplatného plnění poskytnutého NG na plat generálního ředitele NG (1,3 mil. Kč) nebyla položkou snižující základ daně toto poplatníka, čili KB (nesplňovala by podmínku danou § 20 odst. 8 zákona o daních z příjmů), byla by proto součástí základu daně z příjmů právnických osob KB; na straně NG by částka 1,3 mil. Kč byla součástí zdaňovaného základu daně z příjmů právnických osob (viz § 18 odst. 1 stejného zákona), takže NG by z ní zaplatila daň 247 000 Kč) a na straně fyzické osoby by šlo o příjem ze závislé činnosti, NG by měla i z tohoto titulu povinnosti plátce.

Jak je možné, že na místě finanční ředitelky NG sedí osoba, která se snaží zákon obejít? Jak je možné, že mluvčí ministerstva kultury vykládá cosi o nestandardnosti?

Cílem uvedeného návrhu bylo obejít zákon o daních z příjmů.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…