Vladimír Pelc: Politická prdel – nepolitické trencle?

25.08.2016 17:21

Včera soudkyně Šárka Šantorová (Obvodní soud pro Prahu 1) rozhodla, že loňská krádež, zničení prezidentské standarty a místo ní vyvěšení obřích červených trenek na Pražském hradě skupinou označující se jako Ztohoven bylo pouhé recesistické jednání.

Vladimír Pelc: Politická prdel – nepolitické trencle?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Karta pro příštího prezidenta. Účastníci měli možnost napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta. Místo červené karty se ujal symbol červených trenýrek

Prý o trestný čin nešlo. Před nedávnem samosoudkyně okresního soudu ve Vyškově Zdeňka Kalová pana Martina Zapletala za to, že 28. 5. 2016 ve Vyškově vyjádřil svůj politický názor mimoslovně tak, že na projíždějící konvoj armády USA vystrčil holý zadek, odsoudila na deset měsíců natvrdo s odkladem na dva roky.

Přemýšlím, v čem se oba případy liší. Všichni aktéři se na své činy připravovali (členové Ztohoven asi déle a pečlivěji, museli vylézt na střechu Pražského hradu), vždy šlo o vyjádření politického názoru, o tom pochyb není, o vyjádření politického názoru radikálním způsobem (holá řiť je radikální, vniknutí na střechu Pražského hradu radikálnější – pro srovnání: kdyby se „ztohovna“ o něco takového pokusila u Bílého domu ve Washingtonu D. C., službu konající policejní ostřelovač by je dostal po několika krocích) a obě akce se uskutečnily na místě veřejnosti přístupném. Zapomněl jsem na něco? Ano. Případy se liší v tom, že „ztohovna“ při krádeži a zničení prezidentské standarty způsobila nemalou hmotnou škodu mnoha desítek korun.

Pro české nezávislé, politice nepodrobené a pouze liteře zákona oddané soudnictví však tu jsou rozdíly podstatné: Záleží přece na tom, kterým směrem a na koho se holou zadnicí hledí a nad kterou institucí se standarta strhává.

Kdyby pan Zapletal místo na vojenský konvoj USA vystrčil svou holou prdel na nádvoří Pražského hradu, „proti Zemanovi“, byl by pro pražskou kavárnu, mainstream a četné soudce pouhým recesistou, jenž má na (specifické) vyjádření svého politického názoru nárok. V žádném případě by o trestný čin nešlo.

Kdyby členové Ztohoven, označující se za uměleckou skupinu (ovšem v čem jejich kumšt spočívá se dopátrat nelze), ukradli místo standarty prezidenta vlajku z budovy velvyslanectví USA (Tržiště 365/15, 118 00 Praha, Malá Strana) a zničili ji, byl by to zcela jistě trestný čin se všemi soudními následky.

Vím, že obě soudní rozhodnutí byla politicky motivovaná, tedy špatná. Ale nevím, jak se z takových soudních hoven můžeme, jako společnost, dostat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…