Vladimír Pelc: Proč mají politici z referenda strach?

23.10.2017 15:40

Za kandidáta na prezidenta ČR se přihlásil i bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Podle něj nemá referendum v politice místo; mj. prohlásil: „Lidi můžete zmanipulovat k lecčemu a lidé vám pak odmávají kdeco, to je nebezpečí referenda.“

Vladimír Pelc: Proč mají politici z referenda strach?
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Ano, to je přesné vyjádření: Je to strach z toho, že lidé odmávají něco jiného, než chce politický establishment. Proč? Protože politický establishment má v současnosti jiné cíle, než většina občanů. Je to dáno nynější politikou – politika jako činnost není výrazně provozována jako služba veřejnosti, nýbrž jako služba politika (osoby) sobě; politik tak slouží sám sobě, maximálně své straně. Politika není profesní činnost směřující k obecnému blahu, nýbrž specifická podnikatelská činnost na terénu politiky. Proto má většina tzv. politiků z referenda strach, strach z toho, že lidé odmávají něco jiného, než chtějí oni.

Referendum je zprávou od občanů − je to z latinského slova referendus, věc, o níž má být podána zpráva, čili jak krásně sděluje text v 21. díle Ottova slovníku naučného z roku 1904 referendum slove to, o čem má býti podána zpráva, je to zpráva týkající se správy společnosti – avšak mnozí tzv. politici takové zprávy od občanů mít nechtějí. Nezajímají je. Jsou jim na obtíž.

Vratislav Kulhánek svůj názor doprovodil chybným příkladem z historie: To, že se dostal Hitler k moci, bylo svým způsobem referendum německého národa. Jednak v roce 1932 v Německu nešlo o referendum (v něm se hlasuje o celospolečenských tématech), nýbrž šlo o volby (v nich se hlasuje o osobách); v parlamentních volbách do německého Reichstagu v roce 1932 získala Hitlerova NSDAP 37,4 % hlasů, 31. 1. 1933 se Adolf Hitler stal říšským kancléřem. Aby ty volby měly charakter referenda, musela by podpora A. H. překročit polovinu hlasů. Hlavně však Kulhánkem uvedený příklad opomíjí vnitropolitické a mezinárodněpolitické hospodářské, sociální a vojenské podmínky, které podhoubí nacismu založily a množily. A ty neměly charakter referenda. Zkratkovité vyjádření p. Kulhánka historickým příkladem tak je nepravdivé.

Vratislav Kulhánek předložil ještě horší argument: Sedmdesát procent lidí do detailu nerozumí ekonomice, takže se klidně může stát, že v referendu projde, že vystoupíme z Evropské unie. To je obvyklý argument – poukaz na odbornou znalost či neznalost. Argument chybný. Jeho pochybenost uvedenu na příkladu z oboru pana Kulhánka: Já absolutně nemám tušení, jakým způsobem pracuje motor v mém autě; nemám vůbec představu o tom, jak v něm fungují další udělátka (mé technické znalosti končí u kladky, nakloněné roviny a kladívka) – to však v žádném případě neznamená, že nedovedu posoudit kvalitu auta; jsem řidič s pětačtyřicetiletou praxí, najel jsem několik set tisíc kilometrů, šoféroval jsem auta od Trabanta, přes několik škodovek, volkswagena, bavoráka po japonce. Vím proto, jak mi to které auto sloužilo a slouží. Dovedu to posoudit bez jakýchkoli specifických technických znalostí. A stejné to je s rozuměním/nerozuměním hospodářskému provozu (ekonomice). Občan nemusí rozumět ekonomii (teoretické reflexi ekonomiky). Nemusí vědět nic o (často protichůdných) ekonomických teoriích. Občan neekonom ekonomiku užívá stejně jako já auta. Ví moc dobře, jak mu hospodářství slouží, jak velký má příjem, co si může/nemůže finančně dovolit, co se mu nelíbí, co by chtěl změnit atd. A platí to i o EU – občan má vlastní zkušenosti s jejím fungováním.

Posledním argumentem V. Kulhánka je tvrzení, že referendum je hrozně nebezpečná hračka; referendum není hračka, ale je nebezpečné pro ty, kteří mají strach z demokracie; referendum je demokracie.

Argumenty, které pan Kulhánek předvedl, jsou liché. Vycházejí z povýšenectví. Z autoritářství. A k němu naši společnost také táhnou. S demokracií nemají nic společného.

Ale chápu, že pro politiky, kteří se názorů občanů bojí, referendum strašákem je.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…