Vladimír Pelc: Sobotku nechtějí

04.02.2017 10:56

Informační server Seznam zprávy přinesl rozhovor s Bohuslavem Sobotkou, t.č. premiérem. Rozhovor útočný. Jihočeská organizace socdem si ho totiž dovolila neschválit jako nominanta na předsedu ČSSD pro nadcházející sjezd. Nechtějí ho. A tak Sobotka, místo diskuze se členy krajské organizace, zaútočil na jejího předsedu Jiřího Zimolu.

Vladimír Pelc: Sobotku nechtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Zaútočil bez argumentů *), jak je u B. Sobotky obvyklé: označil Jiřího Zimolu za loutku prezidenta Miloše Zemana nebo Andreje Babiše. Protože s nimi Zimola hovoří, konzultuje, setkává se.

Důvod osobního útoku je zřejmý – Bohuslav Sobotka je jako předseda ČSSD neúspěšný − soc. dem. pod jeho vedením nyní odchází do politického záhrobí −, kdežto Jiří Zimola je úspěšný – je to jediný sociální demokrat, kterému se vloni na podzim podařilo potřetí za sebou vyhrát krajské volby. Úspěšní neúspěšným zpravidla vadí.

Nedávno jsem se díval na další výjezd prezidenta Miloše Zemana do kraje; opět si povídal s občany. Položil jsem si otázku, proč se podobně s občany nesetkává Bohumil Sobotka (a mnozí jiní politici). Důvod: B. Sobotka nesnese jiný názor, neumí diskutovat, argumentovat; dovede se naučit vládní či jiné usnesení, text nějakého věcného podkladu připraveného úředníky; jinak je schopen dělat jenom kabinetní politiku. Mezi lidi se jít bojí. Mohli by přece klást nepříjemné otázky, že ano.

Hovořit s lidmi (politiky, nepolitiky) není, jak mylně B. Sobotka v uvedeném rozhovoru tvrdí, projevem nejistoty. Naopak. Je to projev jistoty vlastních promyšlených názorů, jistoty ve vlastní schopnosti svůj názor obhájit. Ten, kdo žádné vlastní promyšlené názory nemá, označí diskuze s občany za populismus.

*) viz https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/je-to-loutka-babise-i-zemana-jen-nevime-koho-vic-rika-premier-o-svem-oponentovi-12688

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …