Vladimír Pelc: Štěch se zaplantává

25.06.2017 18:15

Bývalý kolega z Moravy říkával – když jste vymysleli nějakou pitomost a dále ji rozvíjeli, nebo se ji snažili vysvětlovat či omlouvat – „nezaplantávej se do toho“. Přeloženo do řeči pražské to znamenalo „když už jsi šlápnul do lejna, tak se v něm nevrtej, ulpí na tobě“.

Vladimír Pelc: Štěch se zaplantává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Milan Štěch, t. č. předseda Senátu ČR (člen ČSSD), m. č. předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) před několika dny střelil kozla. Podařil se mu, z neznalosti problematiky, trapas, a to na otevřené scéně (olomouckém sjezdu odborového svazu Kovo).

Milan Štěch tvrdil, že když se zvýší osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) pojistné, pak mnohé z nich přestanou samostatně podnikat a raději se nechají zaměstnat − a tak se prý vyřeší aktuální nedostatek pracovních sil. Z neznalosti tak zaměnil nynější problémy se strukturálním a teritoriálním nedostatkem pracovníků a záležitost různé výše odvodů do pojistných systémů zaměstnanců a osob samostatně výdělečných. Pojistný odvodový systém (zdravotní pojištění a sociální zabezpečení) není k tomu, aby řešil efektivní využití osob samostatně výdělečně činných z národohospodářského hlediska, jak to M. Štěch formuloval.

Kritika jeho výroků byla všeobecná – od podnikatelů, živnostníků, teoretiků, praktiků, politiků z různých politických stran… (jeho stranický kolega Michal Hašek mu dokonce doporučil, ať si dá na hlavu, hlavně v těchto vedrech, mokrý hadr).

Myslící člověk by v takovém případě dělal „mrtvého brouka“, nebo se snažil své výroky nějak omluvit (po konzultaci s odborníky jsem dospěl k závěru, že mé vyjádření bylo zavádějící), diplomaticky zahladit... zkrátka cokoli jiného, jen ne se do toho dále zaplantával.

A Milan Štěch se úspěšně zaplantává: „Třeba v Dánsku, když je někdo nezaměstnaný, a přitom si dělá na svém, soused to prostě řekne, protože ho okrádá i o jeho peníze, které do systému dává. Možná se to někomu nebude líbit, ale lhostejnost se nevyplácí,“ prohlásil Štěch s tím, že by pak nemusely přijít na řadu kontroly podnikatelů. Výrok především svědčí o neznalosti běžného života, natož zákonů – nezaměstnaný občan si na svém (autě, zahradě, domku, bytě, králikárně, včelích úlech… laskavě si dosaďte, co chcete) – tedy nezaměstnaný si na tom může dělat, co chce; žádný zákon neporušuje. Hlavně ale Milan Štěch nabádá k jakémusi sousedskému udávání. Myslíte, že to je správné? A že by nemusely být kontroly podnikatelů? Naopak, jenom kontroly, nikoli sousedská „hlášení“, mohou odhalit zákonem zakázaný švarcsystém, zneužívání pojistných a odvodových systémů.

Milane (před více než dvaceti lety jsme začali tykat), tedy Milane, nezaplantávej se do toho − ulpí na tobě.

Nedávno proběhly volby do Senátu; účast v nich byla zanedbatelná. Ovšem jak by mohla účast v těchto volbách být hutná, když jeho šéf má názory, o jejichž správnosti s úspěchem pochybuje kdokoli?

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…