Vladimír Pelc: Švédské šance nejsou Lidice

01.07.2017 19:53

Před čtrnácti dny divadelní kritik a vysokoškolský pedagog profesor Vladimír Just publikoval článek s titulkem: „Pořád se zajímáte jen o Lidice. Tak já vám připomenu tento český zločin proti lidskosti z roku 1945“. V perexu pak je text, že autor „ocenil české občany za to, že dodnes ctí oběti nacistického řadění v Lidicích v roce 1942. Jedním dechem však Čechům, Moravanům a Slezanům vyčinil za to, že podobnou pozornost nevěnují Němcům, kteří padli za řádění Čechů v červnu 1945“.

Vladimír Pelc: Švédské šance nejsou Lidice
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Vladimír Just na TV Noe

Myslím, že profesor Vladimír Just porovnává neslučitelné. Tím, určitě nechtěně, zkresluje historii.

Aby bylo jasno: Vražda několika desítek německých civilistů v noci z 18. na 19. 6. 1945 vojáky 17. pěšího pluku z Petržalky byla hromadná vražda; českoslovenští vojáci zavraždili 265 německých civilistů, z toho 120 žen a 74 děti; zavraždění byli karpatští Němci ze Slovenska, slovenští Maďaři a Slováci, kteří se vraceli domů. Masakr na návrší Švédské šance v červnu 1945 byl zločin. Zorganizoval ho důstojník Karol Pazúr, před tím příslušník Hlinkových gard (jeho bratr byl příslušník zbraní SS). Pazúr pravděpodobně chtěl zakrýt svou zločinnou minulost. Opět zločinem. Pazúr nejprve dostal 7,5 roku vězení, pak 20 let, ale v roce 1951 byl (bohužel) amnestován. Ostatní vrazi potrestáni nebyli.

Nelze však srovnávat zločin na Švédských šancích a zločiny nacistů, kupř. v Lidicích. A nelze je srovnávat počtem zavražděných na Švédských šancích a v Lidicích, jak to dělá profesor Vladimír Just. Je nutné je srovnávat systémově. Na Švédských šancích to nebylo řádění Čechů - byl to individuální exces. V Československu pro osvobození v roce 1945 nebyl politický systém, režim, který by byl rasistický. Českoslovenští vojáci z důvodů zrůdné ideologie nevyvražďovali stovky obcí. Nevyvražďovali milióny lidí v koncentračních táborech. Takový systém byl v nacistickém Německu. Zločin na Švédských šancích byl zločin individuální; zločin Karola Pazúra a dalších vrahů. Nebyl to zločin zločinného systému. Lidice byly zločinem zločinného systému. Systému nacistického. Režimu nacistického. A nejen Lidice…

Vladimír Just porovnává neslučitelné; tím zkresluje historii. Zkresluje ji tím, že mezi individuálním zločinem, který se stal v r. 1945 Švédských šancích, a systémovými zločiny nacistů, jejichž symbolem Lidice jsou, dává rovnítko.

Jeden z mezititulků Justova článku hlásá: „Just nechápe, proč většina Čechů dodnes přehlíží tuhle hrůzu.“ Má na mysli zločin zločinných individuí na Švédských šancích v r. 1945. Nemá pravdu. Zajímáme se o zločin na Švédských šancích. A pořád se musíme zajímat o zločin v Lidicích.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.