Vladimíra Drbalová: Boj o prodloužení mateřské dovolené? Nesouhlasíme s ministerstvem

13.04.2015 7:32

Svaz průmyslu ČR nesouhlasí s postojem MPSV ke směrnici o zavádění opatření BOZP při práci těhotných či kojících žen.

Vladimíra Drbalová: Boj o prodloužení mateřské dovolené? Nesouhlasíme s ministerstvem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropská komise předložila v říjnu 2008 balíček iniciativ v oblasti slaďování pracovního a rodinného života, jehož součástí je mj. návrh revize směrnice o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví (BOZP) při práci těhotných zaměstnankyň a zaměstnankyň krátce po porodu nebo kojících zaměstnankyň.

Návrh novely směrnice obsahuje řadu změn zejména v oblasti úpravy pracovní doby či zvýšené ochrany žen před propuštěním. Opozici v Radě vyvolala zejména tato dvě opatření:

  • prodloužení délky mateřské dovolené ze 14 na 18 týdnů s volitelnou dobou nástupu na mateřskou dovolenou,
  • návrh na výši odměňování (sociální dávky) srovnatelnou s výší předcházejícího příjmu, v mezích případného stropu, který není nižší než dávky nemocenské.

Když pak Evropský parlament ještě v rámci trialogu přitvrdil a žádal 20 týdnů a stoprocentní náhradu, jednání se zablokovala.

V návrzích REFIT se pak návrh ocitl mezi hlavními kandidáty na stažení z projednávání. Komisařka Jourová zprvu deklarovala vůli návrhu na stažení vyhovět, pokud se členské státy nedohodnou do 6 měsíců. Nyní, zdá se, naslouchá snaze frakce S&D vrátit návrh novely na jednací stůl. Lotyšské předsednictví navrhuje problematiku řešit v rámci neformální pracovní skupiny.

Takovýto postup považuje Svaz průmyslu a dopravy ČR za nestandardní, nesouhlasí s rozhodnutím Ministerstva práce a sociálních věcí měnit pozici, aniž je oficiálně předložen kompromisní návrh Evropského parlamentu. Navíc je dotčená směrnice součástí rodiny směrnic BOZP a svůj primární účel naplňuje.  

Autorka je zástupkyně ředitele pro EU, vedoucí odd. pro evropské záležitosti Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Znění stanoviska Svazu průmyslu zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…