Vlastenecké sdružení antifašistů ČR: Pane ministře, podpořte vrácení Fučíka do Panteonu

14.10.2017 9:10

Otevřený dopis ministru kultury Danielu Hermanovi

Vlastenecké sdružení antifašistů ČR: Pane ministře, podpořte vrácení Fučíka do Panteonu
Foto: andina.com.pe
Popisek: Julius Fučík

Pane ministře,

s překvapením jsme přijali zprávu, že busta Julia Fučíka, komunistického novináře a publicisty nebude navrácena do Panteonu Národního muzea v Praze. Byla tam původně instalována v roce 1964 a z nepochopitelných důvodů odstraněna v roce 1991. Podle generálního ředitele muzea se nevrátí do Panteonu údajně proto, že neodpovídá původně zvolené prvorepublikové koncepci Panteonu. S tímto tvrzením nemůžeme souhlasit.

Julius Fučík žil a působil právě v období I. republiky a celý svůj krátký  život zasvětil boji o lepší podmínky a práva pracujících. Je zarážející, že jeho busta nebude navrácena do Panteonu právě proto, že byl komunistou a jeho články a statě byly publikovány většinou v pokrokovém tisku. Jeho krátký, ale plodný život ukončili nacisté v Berlíně – Plotsenze. Život dělníků a dalších občanů v Masarykovském Československu neby zdaleko tak bezproblémový, jak se to představuje v dnešní době a proslavená demokracie nebyla pro všechny stejná.

Jsme členové Vlasteneckého sdružení antifašistů ČR,z.s. v Olomouci. Jsme všichni v pokročilém věku a ti nejstarší z nás dobře pamatují život v I. republice s jeho žebračenkami a střelbou do dělníků. Po vypuknutí II. světové války naši rodiče, ale i někteří z nás byli perzekuováni německými nacisty a mnozí naši příbuzní přišli rukou nacistických katů o život, stejně jako Julius Fučík.

Pane ministře, známe Váš nesmiřitelný postoj ke všemu co vychází od komunistů. Známe však také i Vaši vstřícnost ve vztahu k sudetským Němcům, pohrobkům těch, kteří zavraždili Julia Fučíka, ale i mnoho dalších českých vlastenců bez rozdílu politické příslušnosti. Jste ministrem České vlády a mimo jiné je také Vaší povinností nezaujatě hodnotit obětavost a hrdinství všech oběti nacismu. Proto žádáme: podpořte navrácení busty Julia Fučíka do Panteonu Národního muzea v Praze.

Za členy VSA ČR, z.s.
Jaroslava Hemerková,
Olomouc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …