Vojtěch Bednář: Proč fandím prezidentu Zemanovi

15.12.2014 20:18

Nejsem fanoušek levicové politiky, a už vůbec ne „skandinávského“ pojetí socialismu, které prosazuje prezident Zeman. Nemyslím si, že by česká politika měla otevřeně pochlebovat jakémukoli státu v jakémkoli složitém sporu, a rozhodně si nepřeji, aby byl můj volený zástupce na veřejnosti indisponován. Přesto fandím prezidentovi.

Vojtěch Bednář: Proč fandím prezidentu Zemanovi
Foto: volnonozci.cz
Popisek: Vojtěch Bednář

Prezident republiky je volená funkce, titulárně nejvyšší ústavní činitel, ze svých pravomocí zastupuje stát navenek (viz ZDE ), je jeho nejvyšším reprezentantem, je reprezentantem jeho lidu. Výběr a volba prezidenta je náročným, komplikovaným procesem, a mandát takto zvolené osoby je velice silný mj. proto, že vychází bezprostředně z vůle občanů. Proces volby prezidenta není z podstaty možné výrazně ovlivnit vnějším vlivem, jedná se o konsensus voličů. Přímé volby nelze vyhrát díky žádnému krátkodobému výkyvu veřejného mínění, nebo pomatení smyslu voličů. Ani díky mediálnímu tlaku, byť by si někteří mysleli, a třeba i přáli, aby tomu tak bylo.

Miloš Zeman je legitimně zvoleným prezidentem České republiky pro období do roku 2018. Je reprezentantem a bezprostředním zástupcem občanů, jako kdokoli, kdo by byl zvolen do tohoto úřadu aktuálně platným systémem hlasování. Jeho mandát vychází z přesvědčivé většiny (24,21% v prvním a 54,8% hlasu ve druhém kole volby). I když řada jeho kroků ve funkci se mi stejně, jako jiným, nemusí líbit, a ačkoli jsem osobně zastánce v mnoha ohledech takřka přesně protichůdných názorů, plně jej respektuji, podporuji a fandím mu, coby prezidentovi České republiky. Protože fandím jejím občanům, její demokracii a také kontinuitě jejich ústavních institucí.

Domnívám se, že prezidentovi republiky je nezbytné  projevovat úctu a podporu nikoli coby osobě, ale jako reprezentantovi váhy hlasů, kterými byl zvolen, tedy hlasů občanů. Pohrdání prezidentem je vlastně pohrdáním jeho voliči, pohrdáním většinou. Urážky prezidenta, kterých se někteří, naneštěstí s využitím svobody slova dopouští, považuji za faktické napadání demokratického systému. Snahy o manipulaci veřejného mínění považuji za nešťastné, a nehorázné, neboť ve stavu současné zejména geopolitické situace je nezbytně nutné, aby stát a jeho politika působil navenek jednotně, představoval jednotný názor, a to alespoň v základních hodnotách. Vlnu zpochybňování prezidenta v tradičních i sociálních médiích mám za podkopávání demokratické instituce, kterou reprezentuje způsobem, který má s demokracií málo společného. Jsem přesvědčen, že stejného názoru je naprostá většina občanů.

Domnívám se, že ačkoli se naše názory na výkon státní moci mohou lišit, a i politická východiska, která reprezentujeme, mohou být velmi odlišná, je základem demokracie respekt k institucím, a základem konzistence to, že se nesnažíme obcházet či měnit systém jakmile nám v některém detailu nevyhovuje. Proto, ač pravicově a konzervativně orientovaný člověk, fandím prezidentu Zemanovi.

Autor je Firemní sociolog

www.firemni-sociolog.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vojtěch Bednář

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…