Vojtěch Straka: Pane arcibiskupe Duko, kardinál Beran by z Vás neměl radost

17.04.2018 14:30

Otevřený dopis kardinálovi Dominiku Dukovi, arcibiskupu pražskému

Vojtěch Straka: Pane arcibiskupe Duko, kardinál Beran by z Vás neměl radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Vážený pane arcibiskupe,

dne 13. dubna 2018 publikovala Česká tisková kancelář zprávu "Beranovy ostatky přivítají zástupci církve i státu, zazní zvony", v níž je uvedeno Vaše vyjádření v následujícím znění: "Kardinál Beran se vrací, ale stoupenci této (komunistické) diktatury jsou v Parlamentu České republiky, majíce poslaneckou imunitu, mohou své názory hlásat, přestože tento parlament schválil zákon o zločinnosti obou totalit, ať to byla diktatura hnědá či rudá." Celá tato zpráva, případně její části byly převzaty i dalšími médii.

Jelikož mne jako oprávněného voliče, občana našeho, abych s dovolením připomněl, sekulárního státu, hluboce uráží Vaše konstatování, že mnou volení zástupci v Parlamentu ČR jsou stoupenci nějaké diktatury, tímto Vás uctivě žádám, abyste veřejně vysvětlil, koho jste tím měl konkrétně na mysli a na základě čeho usuzujete, že daní reprezentanti voličů jsou stoupenci diktatury. Pokud nejste schopen nebo ochoten jména stoupenců diktatury v Parlamentu ČR uvést a specifikovat důvody jejich uvedeného označení, očekávám od Vás veřejnou omluvu a zajištění tiskové opravy v ČTK a dalších médiích, která zprávu nebo Váš výrok převzala.

Závěrem dodávám, že je mi jako člověku hluboce líto, že zatímco kardinál Beran po letech dochází kýženého smíření a vyrovnání, Vy se neštítíte této pietní situace využít k rozdmýchávání další nenávisti. Jako hrdý občan této země se pak nebojím konstatovat svou domněnku, že ani sám kardinál Beran by z Vás vzhledem ke své morální úrovni a vědomí historických souvislostí neměl radost.

Děkuji Vám, s úctou a pozdravem

Mgr. Vojtěch Straka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …