Votava (LEV21): Jak se vyzobává Ukrajina…!

22.06.2017 11:12

Československo je úzce spjato se slovanskou Ukrajinou. Jako příklad lze uvést, že 2. července uplyne 100let od vítězné bitvy u ukrajinského Zborova. V letech 1943 – 1944 jsme pomáhali osvobozovat Ukrajinu od německých okupantů, připomínáme si Sokolovo, Kyjev….. V letech 1919 – 1938 byla Podkarpatská část Ukrajiny dokonce součástí Československa. Vzájemné vazby jsou patrné i dnes.

Votava (LEV21): Jak se vyzobává Ukrajina…!
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Česká republika, pro svou jazykovou příbuznost se stává lákavým cílem, pro vnitropolitickou a ekonomickou krizí sužované Ukrajince. Uplatnění se nabízí zejména pro vysokoškolsky vzdělané Ukrajince, ale i zruční řemeslníci. Pro naší ekonomiku budou jistě přínosem…. Nebudou ekonomicky nároční, budou pracovat i přes sobotu, neděli, nebudou činní v odborech, nebudou ani tlačit na svou mzdu, nebudou stávkovat, ideální zaměstnanci. Zaměstnavatelé si je budou pochvalovat pro jejich pracovitost. Je otázkou, jaký prospěch z toho bude mít Ukrajina ?

Ukrajina ještě více chudne, půjčky EU či z MMF nepomáhají. Ukrajina stárne, mladá generace odchází, hledá jiné své místo ke štěstí. EU mlčí, nevidí…!

Obdobný stav je v dalších zemí tzv. východního bloku. Příkladem jsou Pobaltské státy, i tam všude prudce klesá počet jejich obyvatel, zejména odchodem značné části produktivní populace na Západ. Dle nedávno zveřejněné informace, z Lotyšska (člena EU), odešla po roce 1990 již třetina obyvatel. Tedy těch mladších, … také ti hledají nové místo ke štěstí. Také zde EU mlčí, nevidí….!

Po prvotním našem nadšení z otevřeného trhu, zjišťujeme, že po vstupu do EU jsme se stali jen lacinou pracovní silou, případně odbytištěm pro nadvýrobu v EU. Postupně mizí naše zemědělská produkce, ztrácí se tím i česká vesnice, v důsledku sankcí jsme přišli o tradiční východní trhy, nemáme tím exportní uplatnění pro tradiční průmyslovou výrobu. Průmyslová výroba je nahrazena v lepším případě montážními linkami, v horším případě velkosklady (snad) pro celou Evropu. Tisíce kamionů brázdí českými silnicemi.

Také Česká republika čelí odlivu, zejména mladší generace. Vysokoškolsky vzdělaní lidé, odchází hledat pracovní uplatnění, ale i důstojné mzdy, na západ od Česka. Příkladem tohoto odchodu jsou čeští lékaři, zdravotní sestry, IT odborníci, ale i zruční řemeslníci…. Vesměs jsou to mladí lidé, kteří získali u nás vzdělání či svou odbornost. Stále zhoršující stav českého zdravotnictví je toho příkladem, proto to naše vábení a vyhlížení na ukrajinské lékaře, na ukrajinské sestry. Domácí ekonomika potřebuje i ukrajinské řidiče, zedníky, svářeče, soustružníky, frézaře, řemeslníky všeho druhu… Bez zardění tak vyzobáváme rozinky z ukrajinské ekonomiky. Vyjde to laciněji než držet ty naše domácí… pravda, nejsme v tom vyzobávání sami.

I zde EU mlčí, nevidí…!

Autor je místopředsedou strany Národní socialisté.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…