Významný ruský analytik: Proč padá rubl

22.12.2014 14:27

PŘEKLAD PRO PARLAMENTNÍ LISTY.CZ | V poslední době je propad rublu a snížení jeho kurzu vázaného na dolar a euro jedním z nejdiskutovanějších témat. V celku známi jako liberálové a „patrioti“ (ne patrioti, ale doslova „patrioti“) jedním tahem chtějí potrestat viníky a přijmou patřičná opatření pro „záchranu“ rublu. „Experti“ a „analytici“ přináší mnoho různých verzí ohledně události v předchozích dnech a zároveň mluví o prognózách do budoucna, jedno horší než druhé. Nálada a postoj národu vůči téhle situaci je samozřejmě velmi negativní.

Významný ruský analytik: Proč padá rubl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Banka, z níž bylo odvezeno za občanské války v Rusku carské zlato

Veškerá uvažování a diskuze se zakládají hlavně ohledně toho, kdo zaútočil na rubl a proč vláda dopustila vše, co CB udělala ohledně klíčové sazby a měnové intervence. A hlavně málokdo se ptá: Proč vůbec kurz národní měny v Rusku nezávisí na tom, jak si vede jeho ekonomika, ale pouze je to odraz něčí hry na burze?! Se zdravým rozumem (rozcházejících se se západními ekonomickými teoriemi) je to nonsens, blbost! Ovšem v dnešní době plně reálná věc.

Abychom mohli zodpovědět tyhle otázky a pochopit co se s rublem doopravdy děje a jaký bude následný vývoj, je nezbytné pochopit základy osnov, na kterých je postavena nynější ruská ekonomika.

Dnešní ekonomika Ruska – klon, část a satelit západní ekonomiky:

Základní kameny osnovy současné ruské ekonomiky byli položené v devadesátých letech (pod vedením tzv. „reformátoru“ a instruktáží západních ekonomů), kdy byl rozbít sovětský svaz a s tím související oslabena ruská ekonomika. Můžeme je roztřídit do tři skupin:

1)      Ekonomika Ruska – Klon ekonomiky západním zemí; je postavená podle jejich vzoru a podobenství. Její elementy jsou:

a.       Banky a hypotéky

b.      Burzy a její kurzy

c.       Různé finanční instrumenty (akcie, futures, opce, forwardy, swapy,..)

d.      Všelijaké ratingy

e.      Odborná veřejnost a její analýza (obrovský val informací)

f.        Další elementy (je jich spousta), bez kterých tak nějak poklidně žila sovětská ekonomika a dnes žije a prosperuje ta čínská.

g.       Ekonomická teorie, objasňující a odůvodňující tohle to všechno, sem spadají také odpovídající sociální předpoklady vnucující se lidem už hned v dětství:

1.       Kariera

2.       Korporativní etika a kultura

3.       Půjčky a hypotéky jsou úplně v pořádku a běžné

4.       Masová spotřeba je úplně v pořádku

5.       S tím související vychování

My jsme si za 25 let natolik zvykli k takovému sociálně-ekonomickému systému, že málokdy si vůbec pokládáme otázku, zda dosavadní ekonomika a systém vůbec mohou být uspořádané jinak.

2)      Ekonomika Ruska – část světového ekonomického systému (založené na západním ekonomickém modelu), je aktivní, je vestavená do ní a mnoho věcí na ní závisí.

a.       Mezinárodní dělba práce, kde Rusko splňuje roli dodavatele energie a dalších komodit

b.      Závislost na jejích exportu (západní)

c.       Závislost na importu velkého množství zboží, převážně toho spotřebitelského a strojírenské výrobky

d.      Zavedení hypotečně-finančního systému Ruska do systému světového

e.      Zapojení ekonomické elity Ruska do té světové; vycucávaní světové elity, národní zájmy jsou přehlíženy

 

3)      Ekonomika Ruska – satelit světového ekonomického systému (a západních ekonomik, které jej řídí), ekonomika nacházející se pod plnou kontrolou, v mnohém připomínající kolonii (zejména ekonomickou, ne politickou):

a.       Už jednou zmíněné nevýhodné postavení Ruska v mezinárodní dělbě práce

b.      Podřízen úvěrově-hypoteční finanční systém země, závislost ruských bank (a skrz ně i korporace a společnosti) na kurzu dolaru hypoték západních bank

c.       Nezávislost CB vůči vládě (vláda ji vůbec nekontroluje), zároveň závislost na mezinárodním finančním trhu

d.      Vzhledem k předešlému bodu, nezávislost rublu na vládě, tzn. vláda nemůže nijak napřímo ovlivňovat emise národní měny

Trochu podrobněji ohledně výše zmíněného bodu. Emisi rublu v dnešní době provádí centrální banka cestou nákupu dolaru na finančním trhu (dále jsou tyhle dolary vkládané v téže americké dluhopisy). Tam se dolary vyskytují pouze díky exportu, značná část, kterou tvoří ropa a plyn. Čili to vypadá následně:

- rubl musí být zajištěn dolarem (tohle přesně i je tzv. dolarový systém)

- banka může uvolnit tolik rublu, kolik získá dolaru z exportu energických surovin (tohle je přesně tzv. systém  „petrodolaru“). (jenom mimochodem, na tomhle systému – závislost mezinárodní měny na dolaru, je postavena ekonomika většiny zemí na světě)

Je velmi důležité pochopit, na čem přesně závisí počet rublu v ekonomice a ekonomika jako taková. V případě jejích nedostatku (jak je tomu dnes), její vývoj/pokrok se značně zpomaluje. V takovém případě v rukou západních finančníku se nachází tzv. páky , které mohou ovládat ruskou ekonomiku: To je množství nákupu energických surovin a jejích ceny. Při snižování do Ruska putuje míň dolaru, s tím i související snížená emise rublu, jako výsledek zpomalování ekonomického růstu. ,

Můžeme tedy vyvodit závěr, že základní příčiny nynější situace, ve které se nachází rubl, jsou:

-          Podřízení se ruské ekonomiky té západní

-          Zapojení Ruské ekonomiky do světové, kterou západní země plně ovládají

-          A také sám systém ruské ekonomiky, založené na principech té západní, nutící hrát Rusko něčí hru, s pravidly někoho jiného, což je dělá plně závislou

Takové možnost a příčiny propadu rublu západní země vždy měli a použili je právě teď. Proč? O tom níže.

Útok na rubl – snaha zachránit podřízenou pozici Ruska

V jaké situaci se dnes nachází USA (a jejích partneři):

1) Hladký východ Ruska (a spolu s ním i dalších zemí) z dolarového systému: Tj. začátek transakcí s dalšími zeměmi v národní měně, veškerá dějství CB jsou podřízená vládě (která výrazně posílila na s příchodem na post jeho výsosti „Namyšleného“). To znamená, začal východ Ruska ze západního podřízení. V případě úspěchu za Ruskem budou následovat další a další země, což přivede dolar ke krachu (který se přestane nadále používat a tak jeho hodnota bude rychle klesat k 0), to bude následovat i nevyhnutelný krach USA.

- Kvůli zastavení exportu jejích hlavního produktu – dolar, a s tím související nemožný import potřebných surovin a zboží.

- Kvůli obrovské inflaci, kdy tahle obrovská masa dolaru skončí na domácím trhu USA, kdy se ho všichni obchodnici budou snažit zbavit za každou cenu

- Kvůli nemožnosti vyřešit vnitřní problémy, jako jsou platební deficit a jimi způsobený obrovský státní dluh (to už je ovšem jiné téma).

Téže problémy pocítí i jiné západní země v síle jejích závislosti na ekonomice USA a dolaru. (Euro – to je jen mladší bratr dolaru)

2) Odpor vůči Rusku na Ukrajině a ve zbytku světa: blízký a střední východ, Čína, další země a regiony, (dokonce i Evropa), všichni se stále míň a míň přestávají orientovat na USA a čím dál víc na Rusko (podrobněji http://www.liveinternet.ru/users/rusant/post346790194/)

V obou případech musí USA ustoupit, proto bylo přijato řešení útoku na rubl kvůli destabilizaci ekonomiky. To je ještě jedna ze zbraní, která se dá proti Rusku použit, další jsou: vojenský nátlak, diplomatická válka, ekonomické sankce, vybuřování vnitřní situace země vedoucí ke změně vládě (viz. Majdan), mimo jiné na tyhle cíle bylo vyčleněno 30 mld. dolaru.

To znamená, že současný útok na rubl (a to zejména útok spekulantu, další objektivní příčiny pádu kurzu prostě nejsou) pro oslabení Ruské ekonomiky následuje tyhle cíle:

-          Její oslabení v pozici na mezinárodní aréně (v dialozích s jinými zeměmi)

-          Její oslabení ve vojenské sféře (cestou zkracování vojenského rozpočtu)

-          Vyvolat sociální nespokojenost, s pomoci kterého pak následuje svržení vlády; metody:  Tentýž liberální „majdan“ , patriotický „majdan“, dále administrativní převrat (požadavky ohledně podání demise vlády a vedení CB)

To jsou takzvané taktické cíle aktuální konfrontace. Existuje také strategický cíl:

-          Zanechat ruskou ekonomiku v rámci západního ekonomického systému, plné podčinění – jako její klon, satelit

Pozice Ruska a jeho protiútok

Rusko se v nynější době nachází v následující situaci:

1)  Strategický cíl: Nezávislost ekonomiky (tzn. očistit se ze západního podřízení a vlivu). Hlavní krok je zde – odstranit jakoukoliv vazbu rublu na dolar (vzpomeňme si, že vazba je nejvíce citelná při emisi rublu pod záštitou dolaru, který plyne z výnosu prodeje energických surovin).

2) Taktický cíl: Odrazit útok na rubl, tím zachránit stabilnost v ekonomice (a v celé společnosti).

Co vidíme my na samém vrchu vlasti? Žádné hysterie nebo přemrštěné reakce, co se týče rublu, když nepočítáme prognózy oblíbených „analytiků“ a „expertu“. Při pohledu na vrcholnou vládu a lidí kolem ní, panuje pocit, že jde všechno podle plánu. Pokusme se pochopit, co je to za plán.

Existuje mnoho důvodu proč se domnívat, že plán se zakládá v tom, aby se v krátkodobém hledisku obětoval cíl druhý (taktický – kurz rublu), pro dosažení primárního dlouhodobého cíle jak taktického tak i strategického (zrušení jakýchkoliv vazeb rublu na dolar). Podrobněji v bodech:

-          Měnoví spekulanti (zahraniční a jím podřízené ruské banky a další finanční instituce) snižují kurz rublu, cestou jeho prodeje, nákupem dolaru (i euro).

-          Kdo může skupovat v takovém množství rubl – jedině CB (nejspíše, přes své agenty na měnových burzách)

-          To znamená, že CB (předpokládáme, že už pracuje pro Rusko, nikoliv pro západ, oficiálně o tom však nemluví) vykoupí od spekulantu veškeré rubly a to ještě mimochodem za velmi nízkou a výhodnou cenu.

-          V tom případě u spekulantu zůstanou dolary (a eura), ovšem žádné rubly

-          CB bude vlastnit veškeré rubly a minimalizuje svá dolarová aktiva

Prognóza dalších akci Ruska:

-          Objeví, že emise bude prováděna ne  pod záštitou dolaru, ale například pod záštitou Ruských vládních dluhopisů.

-          Objeví, že energetické suroviny bude odteď prodávat pouze za rubly (jako doplněk – za národní měny kupujících stran), nikoliv však dolary.

To vše povede k následujícímu:

-          Spekulantům zůstanou dolary, jejichž hodnota bude někde mezi papírem do tiskárny a tím toaletním – Dostižení taktického cíle.

-          Při tom oni sami ztrácí tu možnosti spekulovat s kurzem rublu – Dostižení strategického cíle. Ztrácí se element závislosti ruské ekonomiky.

-          Kurz rublu k dolaru (a euro) bez spekulací se vrací k přirozeným hodnotám. Dostižení taktického cíle.

-          Rubl se stává vázaný ne k dolaru, ale k ruské ekonomice, například, k těm že energetickým surovinám. Ovšem ne za jejích export v dolarech, ale napřímo (v rublech). Dostižení strategického cíle – rubl se stává národní měnou.

Doplňujícím bonusem se stává:

-          Devalvace rublu může být nápomocná ekonomice v situaci s klesající cenou za ropy, a co se týká otázky ekonomické diverzifikace, o které se Putin několikrát zmínil během letošní každoroční prosincové konference a kdy podotkl, že je nezbytná.

-          Publiční vystoupení proti „škůdcům“ a „ovlivňujícím agentům“ v podnikatelské sféře a ve vládě. Vše bude jasné, kdo se jak v této situaci zachoval a ke komu naklonil svou loajalitu. Bude potom mnohem snazší jejich odhalení a potrestání.

Pokud tohle všechno obstojí v daných bodech a opravdu se uskuteční – je to vcelku geniální plán! Jedním tahem se vyřeší ihned několik strategických a taktických cílů. Jestli tohle všechno proběhne, samozřejmě, ovšem to nebude trvat jeden nebo dva dny. Všechno to chce čas, budeme postavení před hned několik důležitých ekonomických a politických potíží. Ale jsou to zejména potíže, ne krize v západním chápání. Potíže spojené s přestavbou ekonomického systému, východem z její nadvlády a kontroly. Ta nejtěžší otázka se bude týkat zejména odvrácení od západních úvěru v dolarech a přechod na rublové úvěry CB.

Toť je krátká analýza základních a plavoucích příčin nynější situace s rublem. Jsou zde vynechány mnohé detaily, které mohou způsobovat jisté nejasnosti. Abyste byli schopní samostatně chápat příčiny a osud nadcházejících události, je potřeba nespoléhat se pouze na názory autoritativních „expertů“ a „národních kazatelů“, ale samostatně se učit chápat, sledovat a analyzovat přicházející informace.

Zároveň bych rád zemi i vládě popřál úspěšnou cestu po naplánovaném programu. A národu – nenechat se ovlivňovat uměle vytvořenou panikou.

AUTOR: RUSANT (RUSKÝ BLOGER, ANALYTIK)

http://www.liveinternet.ru/users/rusant/post346887548/

PŘEKLAD: JEVHENIJ GREK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.