Zbyněk Fiala: Ano, ČSSD bude hůř

22.10.2017 17:46

Celé dvě třetiny poslaneckých mandátů půjdou mimo tradiční strany. Takhle mi vycházel propočet předběžných výsledků po součtu většiny hlasů. ANO, SPD, Piráti a STAN v tu chvíli sahali po 134 mandátech. V detailech se to co chvíli měnilo, ale přesto nelze výmluvněji vyjádřit fiasko politického modelu, který se tu udržuje v posledních letech. Je to model, ve kterém moc vzešlá z lidu je svěřena lidem, to ano. Ale jen těm, které jsou na seznamech v ústředích stran. O přízeň voličů soupeří uzavřené kluby čekatelů na funkci, které mezi sebe nikoho nepustí. Nakonec ti komunisti, nad kterými všichni „demokraté“ ohrnují nos, mají členů nejvíc.

Zbyněk Fiala: Ano, ČSSD bude hůř
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Tohle ovšem není parametr, kterým by ANO dosáhlo svého drtivého vítězství. Nakonec využilo toho, že na jejich hromádku přihazovali všichni ostatní. Bylo úsměvné, jak poslední předvolební superdebata u Moravce vyzněla jako dobře secvičený Anti-Babiš. Jak společně vykopávali z hrobu mrtvolu zašlých časů, kdy se dalo voličům něco nařídit. Jak rozhořčeně poukazovali na smítko malé levárny u politizujícího miliardáře, které viděli naprosto přesně i přes břevno v oku svém. ČSSD přišla s Anti-Babišem jako první, ale nebyla to její jediná rána vedle. I tu SPD, kterou voliči zařadili hned za ANO, našlehala svým pokryteckým zápolením s neexistujícími uprchlíky, zatímco sama neváhá vpustit do země statisíce Ukrajinců a nechat jimi zdevastovat pracovní trh.

Nejzajímavějším výsledkem voleb jsou samozřejmě Piráti, kteří dosahovali i na medailovou bednu. I kdyby skončili jen s bramborou, jsou kvalifikovanou silou, která nám pomůže otvírat brány do digitalizace. Když jsem si pročítal jejich program a program ANO, jsou v tomhle ohledu zcela kompatibilní. Nejde však o to, zda digitalizace bude, nebo ne. Bude zcela určitě, ale Piráti střeží, aby byla zdrojem svobody, nikoliv zotročujícím velkým bratrem, sbírajícím poznatky, kam napřít pozornost ministerstva pravdy. Nebyl to tedy souboj levice a pravice, ale nového a starého.

Mrzí mne, jak ČSSD ideově zestárla, a teď ještě ke všemu drasticky zchudne. Možná jí ta dieta pomůže, tak jako v minulém období ODS. Je-li vysoko do žlabu, chce to zcela jiné typy. Mohla by třeba příjít na to, že potřebuje nové členy a jejich členské příspěvky. Chce-li však být masová, musí skončit s vyvářením pořád toho samého pytlíku plesnivého čaje. Musí být levicí, která oslovuje budoucnost. Takovou stranu bychom opravdu potřebovali, tu starou ne.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…