Zbyněk Fiala: HDP rychlejší než skutečnost

05.06.2014 7:28

Zvýšené investice směřovaly do dopravních prostředků, strojního vybavení a budov a staveb s výjimkou bytů, hlásí Český statistický úřad nad překvapivě dobrým výsledkem letošního 1. čtvrtletí, kdy HDP reálně vzrostl podle upřesněného odhadu o 2,5 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2013. Ony investice přitom mohly být ještě vyšší, zdroje jsou, jen se nečerpají, jak ukazuje pohled do statistik vývoje výdajů státního rozpočtu. Samotné HDP si však trochu vypůjčilo i z loňska.

Zbyněk Fiala: HDP rychlejší než skutečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Konečně trochu příznivější zprávy, které potvrzují, že epizoda divokého škrcení, kterou nás týraly pravicové vlády, byla z principu zcestná. První povolení kohoutků umožnilo ekonomice nadechnutí. Ale zatím opravdu jen nadechnutí. Vykazovaný výsledek – meziroční reálný růst HDP o 2,5 procenta – je lepší než skutečnost. Něco totiž bylo předplaceno už na konci minulého roku, kdy se vynořily dvě hrozby – zdražení dovozu po devalvaci koruny a zvýšení tabákové daně. Pokud si kuřáci nezačnou strkat do úst cigára po dvou, pocítíme to na výpadku odbytu v dalším čtvrtletí. Také ten, kdo si koupil v lednu ve výprodeji mobil ze starých zásob, než bude výrazně dražší (i když ten starý by ještě do švestek vydržel), už tržbám v dalších čtvrtletích nepomůže.

Tyto jemnosti postihují statistiky hrubé přidané hodnoty, kde daně z produktů (především DPH a spotřební daně) vzrostly meziročně o 4,9 procenta, ale ten skok se odehrál hlavně na konci loňského roku, protože v 1. čtvrtletí už vidíme pokles proti loňskému poslednímu čtvrtletí o 1,4 procenta.

V běžných cenách vzrostl HDP o 4,8 procenta, ale značnou část z toho činí čistě účetní vliv nižší směnné hodnoty koruny. Vývozce, který nezvedl prodej ani o euro, přesto mohl připsat v korunách nejméně sedm procent navíc, když si utržené devizy směnil na levnější domácí měnu. Tenhle rozdíl můžeme vyčíst z porovnání přírůstku HDP v běžných cenách (z faktur) a ve stálých cenách (po odečtu inflačních vlivů). V klíčovém ukazateli, v příspěvku zpracovatelského průmyslu do HDP, tak vidíme přírůstek v běžných cenách o 14,6 procenta a ve stálých jen o 4,6 procenta. To znamená, že cenové vlivy, za kterými je hlavně devalvace, navýšily korunové příjmy zpracovatelského průmyslu asi o deset procent.

Teď je to milé, domácí příjmy se zvedly i tam, kde nebylo nutné cokoliv udělat (pravda, vývozce se musel udržet na trhu). Stejná zahraniční cena, stejný zahraniční objem, vyšší domácí tržby. Ale byla by chyba, kdyby se s těmito penězi zacházelo jako se ziskem a neukládaly se do rezerv, do kterých se sáhne, až bude potřeba modernizovat výrobu a dovážet příslušně zdražené technologie. Devalvace tedy byla zhruba stejně kvalitním manažerským rozhodnutím, jako když si v mrazivém dni zatopíme parketami z obýváku, a pak nás zbytek zimy od podlahy zebe.

Domy se vyvážet nedají, a tak stavebnictví zlevňuje. Vidíme to na rozdílu mezi reálným růstem o 2,6 procenta (přepočtená čísla) a růstem v běžných cenách jen o 1,9 procenta. Ještě trochu hůř to vypadá v činnostech v oblasti nemovitostí, kde ceny tlačí dolů zásoba novostaveb, které se nedaří udat. A to si ještě domácnosti připlatily. „Výdaje domácností se zvýšily o 1,5 % při nižším zájmu o předměty dlouhodobé spotřeby a potraviny a naopak rostoucích útratách za bydlení, služby, obuv a odívání,“ informuje ČSÚ. Pokud lidé nejedí, aby vrátili velikost kalhot do rozumných mezí, je to v pořádku. Ale pokud nájmy vystoupaly nad možnosti domácností a lidé zvyšují HDP za cenu hladu, je to podnět k jiným než statistickým úvahám.

Práce přibylo, celková zaměstnanost v prvním čtvrtletí vzrostla o 0,5 procenta a představuje tak veškerý přírůstek i za celý rok. A přibylo i fixního kapitálu o 5,2 procenta. „Zvýšené investice směřovaly do dopravních prostředků, strojního vybavení a budov a staveb s výjimkou bytů,“ upozorňuje ČSÚ. S těmi byty a nájemným by se opravdu mělo něco udělat …

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty