Zbyněk Fiala: Holé baby nosí roušky

25.02.2021 14:37

... protože z důvodů. Výčet opatření proti koronaviru musí být úplný a zdůvodněný, jinak ho opozice shodí a budete se válet na chodbách a na parkovišti před nemocnicí pod dohledem Ústavního soudu.

Zbyněk Fiala: Holé baby nosí roušky
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Čím dál víc je zřejmé, že to, co nás zabíjí, není ani tak koronavirus, jako spíš pseudodemokracie. Virus přece působí plošně, ale nejvíc dusí u nás. Tisíce lidských životů nás stály volby, a teď, kdy na nás z průzkumů vykukují stále přifouklejší koalice, čelíme znovu bezmocně smrti jako při starověkých bitvách - vyrovnané řady nebožáků kráčí proti dešti šípů, a to nevěští nic dobrého.

To, co nás drtí, je dvojí sevření, koronaviru a trpaslíků. Zakusují se do naší DNA a švihají kolem sebe paragrafy. Máme mrtvých jako v Indii, ale to neznamená, že přejímáme stejnou historickou roli jako má nejlidnatější země světa. Spletli jsme si politiku s vydíráním, zpravodajství s udavačstvím a obranu s likvidací vlastních vůdců. Prosadila se myšlenka, že nápady mohou být blbé, ale musí být ohlášeny předem a do všech podrobností patafyzicky zdůvodněné. Vláda i virus selhaly, protože nepostupují podle pětiletého plánu přijatého sněmovnou i senátem a odsouhlaseného Ústavním soudem.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Politika je hledání modelu soužití ve společnosti s různými zájmy. Pseudopolitika je bezohledné prosazování úzkého skupinového zájmu technikami, které se zaštiťují občany, ale které občané nemohou ovlivnit. Čím míň se v zemi smysluplně debatuje, tím větší důraz je kladen na výzkumy veřejného mínění, tedy na odborně zjišťované rozložení možných názorů. Tato odbornost umožňuje někdy názory zjišťovat, a jindy zase správně rozkládat, podle toho jak je třeba. I pseudopolitika vyžaduje kvalifikaci a řemeslnou zdatnost, podobně jako řeznictví.

Zastupitelská demokracie a volná hra politických sil, kterou máme v ústavě, předpokládá existenci politických stran, které skutečně zastupují rozložení hlavních zájmů ve společnosti, takže politici mluví za nás. Ústava nepředpokládá politickou stranu v podobě nadšené party, co se vejde do jednoho autobusu a nemá o moc víc členů, než je počet obsazených veřejných funkcí.

Jestliže náš systém nazýváme reprezentativní demokracií, měl by být skutečně reprezentativní. Pro volby máme kvórum pěti procent hlasů, zatím, třeba to v novém volebním zákoně zůstane. Ale pro ty, kdo se hlásí o hlasy voličů v parlamentních volbách, žádné kvórum není. V prezidentských volbách jsou vyžadovány tisíce podpisů, ale pro zařazení na sněmovní kandidátky sebemenší straničky stačí jedno razítko, které často reprezentuje jen o málo víc než tu ruku, která je tam pleskne. Divím, se, že se nad tím Ústavní soud dosud nezamyslel. Možná by stačilo zrušit státní dotace a přinutit strany k životu ze stranických příspěvků, samozřejmě bez velkých dárců. Za lidi by tak mohl mluvit jen ten, kdo sám má za sebou lidi.

Neschopnost najít společnou řeč v boji se smrtelnou hrozbou ukazuje nad slunce jasně, že česká zastupitelská demokracie nikoho nezastupuje a Ústavnímu soudu je to jedno. Obojí je tak říkajíc na draka a znovu se ocitáme v situaci, ve které jsme stáli roku 1989. Něco na té demokracii bude, když jsme o ni tolik stáli. Budeme to muset zkusit znovu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…