Zbyněk Fiala: Kolem Clintonové houstne vzduch

14.10.2016 16:20

Potvrzeno z Wikileaks, Američané v Sýrii vyzbrojovali ISIS. A kdo že se tomu věnoval na ministerstvu zahraničí? Inu ministryně Hillary Clintonová. Další porce zveřejněných mailů, které jsou cílevědomě vypouštěny Wikileaks právě před prezidentskými volbami, může rozviklat mírný náskok kandidátky Demokratů. Jenže stále víc ji topí i maily, které zveřejnit nelze, protože byly smazány.

Zbyněk Fiala: Kolem Clintonové houstne vzduch
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Hillary Clintonová opakovaně popírala, dokonce i v Senátu a pod přísahou, že by pomáhala vyzbrojovat džihádisty. Jenže teď se musí vyrovnat se svědectvím 1700 mailů o zásazích v Libyii a Sýrii, které zveřejnily Wikileaks. Jejich šéf Julian Assange pak v rozhovoru pro Democracy Now objasňuje zdroje. Nabízí příběh, jak Hillary Clintonová schválila odeslání amerických zbraní do Kataru, blízkého libyjským povstalcům, kterým měly pomoci svrhnout Muammara Kaddáfího. A pak byly tyto zbraně odeslány do Sýrie, kde je měla Al Kaída použít ke svržení Bašára Asáda.

http://www.thepoliticalinsider.com/wikileaks-confirms-hillary-sold-weapons-isis-drops-another-bombshell-breaking-news/

A do toho kvasí také příběh smazaných tajných státních mailů ze soukromé pošty. Zdá se, že ti, kdo jej rozplétali, to jentak nevzdají.

Dobrá stovka agentů a analytiků FBI i s partnerským šestičlenným týmem amerického ministerstva spravedlnosti a jeho odborů národní bezpečnosti a kontrašpionáže je znechucena rozhodnutím šéfa FBI Jamese Comeye, že používání tajné pošty na soukromých účtech někdejší ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové nepovažuje za trestné. Tvrdí to americká televizní síť Fox News, tradičně spojená s Republikány, s odkazem na blíže neoznačeného vedoucího pracovníka FBI. „Můžeme říci, že drtivá většina měla za to, že ji čeká trestní řízení,“ řekl v těchto dnech reportérům Fox News.

„Na úrovni případu nebyl jediný právník, jediný policista, který by si myslel, že to není stíhatelné. Problém byl jasně zameten shora,“ uvedl zmíněný zdroj.

To ostře kontrastuje s prohlášením šéfa FBI Comeye, že ti, kdo se vyslovovali pro stíhání, byli neinformovaní. „Vím, že tu zazněly různé názory lidí, kteří nebyli zapojeni do vyšetřování – včetně osob na vládní úrovni – ale to pro nás nemůže být podstatné,“ řekl Comey 5. července, když ohlašoval, že Clintonová nebude stíhána. „Názory nejsou relevantní, navíc když jsou všechny neinformované, bez vhledu do vyšetřování, které jsme vedli správně. Můžeme dát pouze na fakta, a k těm FBI přistoupila zcela apolitickým a profesionálním způsobem,“ řekl Comey.

Vše však svědčí spíše o tom, že názory osob, které profesionálně shromáždily relevantní fakta, nakonec shora zakryl politický kabát.

http://www.foxnews.com/politics/2016/10/13/fbi-doj-roiled-by-comey-lynch-decision-to-let-clinton-slide-by-on-emails-says-insider.html

Mezitím vylézají na povrch další podrobnosti. Vyšetřovatelé poskytli imunitu některým klíčovým spolupracovníkům Clintonové, aby získali jejich „úplné a čestné“ svědectví. Avšak denverský správce sítě Paul Combetta pak vyšetřovatelům lhal, a tím tuto podmínku porušil. Byl to on, kdo smazal maily, které měly být na příkaz Kongresu uloženy jako důkazy, ale při první výpovědi na FBI tvrdil, že o tomto požadavku nevěděl. Ve své další výpovědi o šest neděl později už přiznal, že to věděl. Bylo to téma konferenčního hovoru, který Combetta vedl s poradci a právníky Clintonové. Avšak co se dohodlo, to už neřekl.

Na rozporné výpovědi Combetty upozornil podle New York Post člen vyšetřovací komise Sněmovny reprezentantů, který má k dokumentům přístup.

http://nypost.com/2016/09/28/the-fbis-hillary-email-probe-is-looking-even-more-like-a-coverup/

Stejně tak lhala a porušila podmínku imunity Cheryl Millsová, šéfka štábu Clintonové. Ta zase vyšetřovatelům tvrdila, že nevěděla o žádném soukromém serveru. Jeden z členů vyšetřovací komise Sněmovny nyní poukázal na to, že byl zaznamenán její dotaz, zda uvedený „server je ok“, protože odeslané maily se jí začaly vracet.

Comey přesto tvrdí, že nenašel jediný doklad maření vyšetřování. Reportéři New York Post proto nabízejí výčet toho, co štáb Clintonové odmítl vyšetřovatelům vydat. Osobní mailový server Apple, který ministryně zahraničí používala první dva měsíce ve funkci. Dále MacBook a fleška se „ztracenými“ maily. Dva telefony BlackBerry, které byly vydány už bez SIM karet a paměťových karet. Dalších 13 mobilních zařízení bylo ztraceno nebo rozmláceno kladivem. Chybí také dva iPady. Zálohovaná korespondence byla smazána. Kopie mailů na laptopech Millsové a dalších spolupracovníků s udělenou imunitou byly zvláště důkladně smazány speciálním softwarem BleachIt. Stejným softwarem byl důkladně promazán také mailový archiv na serveru Clintonové. A zálohy tohoto serveru byly smazány ručně.

O tom všem přitom Comey věděl, je to v jeho shrnutí případu.

„Kterýkoliv z těchto jednotlivých případů je mařením vyšetřování. Dohromady to přímo křičí,“ hodnotí to člen sněmovní vyšetřovací komise Jason Chaffetz, Republikán z Utahu.

Fox News se nakonec vrací také k argumentaci, s jakou šéf FBI Comey odmítl stíhat bývalou ministryni zahraničí a kandidátku na prezidenta za Demokratickou stranu Hillary Clintonovou.

„James Comey v zásadě jednal jako únosce role ministerstva spravedlnosti, když řekl, že žádný rozumný žalobce by se takového případu neujal,“ prohlašuje zdroj, který informoval o rozhořčení vyšetřovacího týmu FBI a ministerstva spravedlnosti. „FBI přece nerozhoduje o tom, kdo má být žalován, to je výlučnou věcí žalobce.“

Jistě, ale i s výlučností se dá pracovat. Důvod, proč tady dostal slovo šéf FBI a nikoliv nejvyšší státní zástupkyně Loretta Lynchová, hledejme v události, která tomu předcházela a potvrzuje, že případ byl dobře ošetřen. Několik dní předtím se totiž s Lynchovou „náhodně“ setkal bývalý prezident Bill Clinton. Bylo to na letišti ve Phoenixu a nikdo o tom nemusel vědět. Nicméně, dosáhli toho, že se dostalo do zpravodajství. Oba popřeli, že by se jejich krátká konverzace týkala vyšetřování Hillary Clintonové, ale uznali, že by to na ni mohlo vrhnout stín. Nejvyšší státní zástupkyně proto rozhodla, že do případu už nebude v této fázi zasahovat. Přijme závěry, ke kterým dojde FBI.

http://edition.cnn.com/2016/07/01/politics/lynch-to-accept-guidance-from-fbi-on-clinton-email-probe/

A o to zřejmě šlo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …