Zbyněk Fiala: Podzim rozhodne

23.05.2012 20:05

U Domu odborových svazů nás bylo pár stovek, pod Bulharem už to byly dva tisíce lidí a ke Strakovce docházely čtyři tisíce. Pochod Stop vládě, který požadoval demisi, konec reforem a nové volby, nepředchází bezprostředně generální stávce, jak si všichni mysleli. Rozhodující protesty budu až v září nebo říjnu, v době schvalování státního rozpočtu.

Zbyněk Fiala: Podzim rozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Samolepky Stop vládě

„Policisté stojí kolem vás, ale nestojí proti vám,“ poznamenal věcně předseda Nezávislého odborového svazu policistů Milan Štěpánek z improvizované tribuny před sídlem vlády, kterou jsme přišli vyzvat k demisi. Zatleskali jsme lidem ve službě (a ve žlutých vestách), kteří nám dělali cestu. Bylo vedro, protest trval už třetí hodinu, ale tohle stálo za zbystření pozornosti: „Budeme s vámi i nadále.“

Tereza Stöckelová z ProAlt, jejímž oborem je sociologie, také upozornila na podstatný vývoj pod povrchem. „Vláda sice na pohled nereagovala na plný Václavák, ale vidí, že ve společnosti se něco děje, bojí se. Proto je třeba v protestech vytrvat.“

Všichni čekali, že bude vyhlášena generální stávka. Ale řada odborových svazů couvla po zprávách o hospodářském poklesu, nechce své zaměstnavatele potopit, vysvětlují účastníci sněmu ČMKOS, který pochodu předcházel.

Jiní mi vysvětlují, že se všechno pouze posouvá. Popisují scénář stupňování tlaku - jednodenní, dvoudenní, třeba ještě třídenní, ale pak už nepřetržitá stávka, až do rozhodnutí. Dopravák z hloubi průvodu, se kterým chvíli kráčím po magistrále, tvrdí, že na Moravě už jsou lidé rozhodnutí. Tohle se přece nedá vydržet. Holešovická výzva je jen jedna skupina ze stopadesáti podobných. Chtějí vyrazit do Prahy na vlastní pěst a přejít k mnohem tvrdším akcím, jaké zatím známe jen ze západního zpravodajství. Nevidí nikde žádné právo, tak proč by mělo platit pro ně?

Průvod nabaloval jak sněhová koule. Trochu se hvízdalo, troubilo, ale lidé se hlavně bavili mezi sebou. Přijeli jako obvykle z celé republiky, a tak si mohli říci, co v televizi nebylo. Protestní pochod Stop vládě, který v úterý 22. května pomalu kráčel přes dvě hodiny k Vltavě, přes most a po nábřeží ke Klárovu, soustředil obraz našeho neštěstí.

„Pryč s touto vládou, lžou a kradou,“ zní heslo z těch údernějších. Procházím řadami, abych zjistil, kdo tu je. Samozřejmě KOVO, horníci, zdravotníci, školství, policisté, zaměstnanci armády, hasiči – a spousta dalších. Potom ProAlt, Za svobodné vysoké školy, Ne základnám Alternativa zdola. A taky prostě Pražáci, kteří se přidávají cestou.

Jeden z nich pobavil. Když ho průvod míjel, seděl odevzdaně na stoličce s heslem: Čekám na změnu.

Pochod byl dlouhý, slunce pálilo, Zavadila přinutili navléct sako, když na něj vypoulila své skleněné oko kamera České televize. Snad ho přitom neklepne. V tu chvíli už prosákl hluboko do těla průvodu, mezi frkačky, takže bylo stejně houby slyšet. Mladá dáma vpravo mi sděluje, že sehnala práci. Hned jak dorazíme, jde na přijímací pohovor. Aspoň jedna dobrá zpráva!

„Pravicový tržní systém škodí mně, mé ženě, mým dětem i mému psovi,“ hlásá transparent, který se kymácí přede mnou. Vedle zas vidím chlapa, který si na zadní stranu deklu s heslem přibil papundeklovou přepravku a do této monstrance vlepil text památné písně o tom, jak šestého července na strahovských hradbách stáli sokolíci v dlouhých hustých řadách. „Vyhnat naše vrahy do pekel kam patří,“ hřmí to v závěru, který si opsal na přední stranu deklu tlustou pastelkou. „Pak zazpívejme sláva, nazdar, bratři!“

Řeč se vede i o Rathovi. Proč ne, zazní občas, jestli se to i mezi socany pročistí. Ale kam se hrabou na ty, jejichž konta mají předstih o dvě nebo tři nuly! Vypadá to na paradoxní efekt - po tom mediálním cirkusu budou opravdoví kmotři a odkláněči víc vidět.

Klíčové sdělení zaznělo na závěr demonstrace. Příští týden bude patřit akci Okupujme ministerstva. Aspoň něco.

Začne se 29. května na ministerstvu školství, které si vysokoškoláci, učitelé a herci vychutnají od 8 do 16 hodin. Rozdíl mezi novým a starým ministrem vidí jen ve stylu, nikoliv v obsahu.

Druhý den 30. května bude další z drastičtějších protestů. Potom, co se museli ozvat zdravotně postižení, teď přijdou i senioři na „demonstraci za přežití“ na Palachově náměstí.

Pravděpodobně 31. května by měla proběhnout okupace Drábkova ministerstva nucených prací a jiných asociálních věcí, ale tento termín ještě nebyl potvrzen.

Na Hegerovo ministerstvo zdravotnictví se jde 4. června.

Kalouskovo ministerstvo financí bude okupováno 7. června po pochodu ze stanice Malostranská od 14:30. Podrobnosti budou na webu www.stopvlade.cz.

Zbyněk Fiala

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…