Zbyněk Fiala: Ropáci na molu

18.04.2016 12:29

Jako každoročně přichází jarní přehlídka ropácké krásy, borci už jsou na molu. Soutěží se ve dvou kategoriích – v klenutosti činů a zauzlenosti myšlenek. Výsledky hlasování odborné poroty o tom, kdo je Ropák a kdo přispěl aspoň Zelenou perlou budou vyhlášeny Dětmi Země v pátek.

Zbyněk Fiala: Ropáci na molu
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Jsou to těžké disciplíny – musíte na sebe dokázat upozornit v tvrdé konkurenci bojovníků s přírodou, protože u nás jsou stovky, či tisíce těch, kdo vědí, že člověk je víc než chrobák nebo plž, a proto mu vyklízejí prostor úhlednou pouští. Musíte se probít do čela velikánů, kteří hájí jako nejvyšší přírodní hodnotu HDP, i kdyby měly děti fasovat čistý vzduch z pytlíku a motýli přežívali jen na barevných kérkách na zádech. Nesmíte se ztratit v řadách průkopníků chemické budoucnosti, která má na každý jed ještě silnější protijed, a kdo chce vědět, proč z toho nabral svěží zelenou barvu, ať se zeptá trhu, který ví nejlépe.

Napřed se podívejme na finále soutěže o Zelené perly. Najdeme tam úžasné věci, které však nejspíš nevyhrají, protože jako všude v životě, nestačí, aby byla huba velká, musí být i vysoce postavená.

Tou nejspíš není Stanislav Blažek, komisař dopravního inspektorátu Policie ČR v Hradci Králové, který je citován v článku Hradecký cyklopruh naruby: hrozba karambolu i pokuty (MF DNES, 26. 9. 2015) s následující poetickou úvahou:

"Cyklista je podle mého soukromého názoru neidentifikovatelný lotr, který nemá žádnou registrační značku, běžné jezdi po chodníku, v protisměru, na červenou, po přechodech a v podnapilém stavu."

Možná tam nedosáhne ani Vladimir Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, přestože to, co se mu povedlo v rozhovoru v Třebíčském deníku, perla skutečně je:

"Vždycky je to poměrně složíte interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný."

(http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/odpor-vuci-jaderne-energetice-je-kratkozrakost-rika-dlouhy-20150327.html, 27. 3. 2015)

Méně veselo je nad mrazivými slovy všestranného činovníka Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy CR, místopředsedy tripartity a poradce prezidenta republiky, kterému uniká, že schopnost šetřit prostředí patří mezi konkurenční výhody:

"Skončeme s těmi teroristy zelenými, kteří tam byli asi deset patnáct let zpátky, a nedělejme nic nad pravidla Evropské unie. To, jak zaplemenila tahle nátlaková skupina ekologických a zelených teroristů českou legislativu v porovnání s jinými..."

(z projevu na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně 14. 9. 2015 -
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/215411058270914 - 30:52 až 31:19 minuta záznamu).

V seznamu kandidátů se pochopitelně ocitl i Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu a poslanec Poslanecké sněmovny, přestože vlastně jen tlumočil – bohužel – názor mnoha svých kolegů:

"Nechceme jít tou cestou, kterou se vydalo Německo, to jest přílišná závislost na obnovitelných zdrojích."

(Z projevu na zastupitelstvu Ústeckého kraje v reportáži Prolomeni limitu těžby uhlí
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/215411000100216, 16. 2. 2015)

Je tu samozřejmě věčný favorit, bývalý prezident Václav Klaus, který si v uplynulém roce podal přihlášku do soutěže o Zelenou perlu následujícím výrokem, dokazujícím, že není jen talentovaným klimatologem:

"Pak přišla konkrétní hrozba ozónové díry. Ukázala se být dočasná, přesto si ekologisté připisují jako svou zásluhu, že "montrealským protokolem" lidstvo zasáhlo a hrozbu odvrátilo."

(Z článku Absurdita pařížské konference o klimatu http://www.klaus.cz/clanky/3855, 7. 12. 2015)

Populární bavič Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor, se drží spolehlivého klasického repertoáru:

"Prostě, povýšili jsme brouka pachníka nad člověka."

(Z diskuse 14. 1. 2015 k návrhu změny zákona c. 100/2001 Sb., o posuzování vlivu na životni prostředí, 
http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/vystoupeni?PID=120&ORG=Sen%E1t&O=10&id_organ=60&)

Tady samozřejmě mohou vzniknout spory o autorství. Ale byla by to past, protože pojetí Miloše Zemana, prezidenta republiky, je komplexnější a vsazené do teoretického rámce (jak odpovídá tradici vůdců, kteří všechno vědí):

"Je třeba hledat takové řešení, aby se ochránil jeden živočich. A tím je homo sapiens sapiens. Datlík tříprstý nebo tetřev hlušec už se dávno odstěhovali z uschlých lesů, a není tak koho chránit."

(Z článku Je třeba chránit člověka, ne datlíka, odsoudil Zeman "zelené fanatiky"
http://budejovice.idnes.cz/zeman-nazval-reditele-sumavskeho-parku-fanatikem-f7x-/budejovice-zpravy.aspx?c=A150601_131721_budejovice-zpravy_khr, 1. 6. 2015)

Perla Dana Ťoka, ministra dopravy, bude velice drahá, protože nás bude stát ztracené eurodotace ve výši 7 miliard korun:

"My jsme dneska trošku v područí všech možných iniciativ, které hází vidle do zakázek. Například na stavbě jezu, o kterém budu mluvit dále, při splavnění Labe u Děčína, máme zvláště chráněné druhy lososa a bobra. Málokdo ho tam viděl, ale mohl by se tam objevit a budeme se s tím muset nějakým způsobem vypořádat."

(Z článku Proč průzkum: Křečku, křečku, kde pobíháš, stál 2 382 248 korun? (http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/proc-pruzkum-krecku-krecku-kde-pobihas-stal-2-382-248-korun, 4. 4. 2015)

Možná měl pan ministr připomenout i to, že v řece, kterou chce splavnit, loni v létě málokdo viděl vodu.

V soutěži najdeme i méně vtipná vyjádření, ale ta možná měla být proseta i za účasti psychiatra.

V soutěži o Ropáka vidím velké šance ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka za prolomení uhelných limitů, návrh výstavby jaderných elektráren a záměr obnovit těžbu uranu na Jihlavsku. To nemohlo uniknout pozornosti. Také ministr dopravy Dan Ťok má více želízek k ohni a u labských jezů kandiduje nejen tím, co o nich řekl, ale i tím, co dělá.

V seznamu ropáckých kandidátů najdeme hned několik osob spojených se schválením nebo stavbou nových spaloven, což je specifická česká odpověď na světový trend cyklické ekonomiky, reagující na vyčerpání surovinových zdrojů. Vyhodnocují si to tak, že sedíme v divoce rozjetém autě, jehož řidič vidí jen do zpětných zrcátek a přitom dupe na plyn.

Seznam těch bláznovství najdeme na http://www.detizeme.cz. Bylo by to úsměvné, kdyby nešlo o život. Jestlipak se i u nás někdy rozkřikne, že Země je jen jedna?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …