Zbyněk Fiala: Sankce by bolely obě strany

18.03.2014 13:58

Nezávisle na tom, jak události na Krymu vidí okolní svět, ruský prezident Vladimír Putin má podporu ruských občanů na úrovni 72 procent dotázaných. Těžko hledat evropského předáka, který by se mohl opřít o tak velkou důvěru obyvatelstva. Číslo, které ukázal průzkum veřejného mínění nezávislou agenturou Levanda Center v druhém březnovém týdnu, bylo stejné jako výsledek průzkumu státního Celoruského střediska pro výzkum veřejného mínění, informuje Bloomberg.

Zbyněk Fiala: Sankce by bolely obě strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Zpravodajství zároveň zachycuje typickou odpověď moskevského manažera, který podporuje odtržení Krymu, protože jinak na Ukrajinu vstoupí NATO, což je vnímáno jako ohrožení ruské bezpečnosti.

Ještě zajímavější je velká důvěra finančních trhů, že po krymském referendu už nic významného nenastane. Vývoj na trzích cenných papírů byl celkem klidný a za větší událost je pokračující utahování měnové politiky v USA (postupná redukce „kvantitativního uvolňování). Ruské akcie zastavily pokles, nynější události už byly v předstihu zahrnuty v ceně, když moskevský burzovní index Micex (obchody v rublech) klesl během tří týdnů o 16 procent.

Nelze se divit symbolickým sankcím EU, které postihují jen vybrané osoby a bankovní účty, protože jakákoliv důraznější akce by byla zraňující pro obě strany, připomíná britský týdeník New Scientist.

Krymské přístavy rozhodně nelze zablokovat nejen proto, že tam kotví ruská válečná flotila, ale Sevastopol je také hlavní vývozní trasou pro ukrajinské obilí. To by pořádně zatřáslo světovým trhem, protože Ukrajina je čtvrtým největším vývozcem obilí a šestým největším vývozcem kukuřice.

Pak je tu samozřejmě ropná a plynová zbraň. EU závisí na ruském plynu 30 procent své spotřeby, největší podíl má Německo. A Rusko je zase závislé na tržbách za energetické suroviny ve výši 100 miliard rublů ročně.

Ale ani ty zablokované účty nejsou jednostrannou zbraní, upozorňuje Keir Giles z londýnského think tanku Chatham House. Britský obchodní přebytek s Ruskem dosahuje 56 miliard dolarů ročně, který končí v bankách a pomáhá udržovat vzájemně propletený globální obchod v chodu.

Větší událostí byl svátek irského patrona, svatého Patrika, neboť část obvyklých obchodů vypadla v důsledku modrého pondělí, tvrdí autor na živých stránkách Financial Times z finančních trhů Alfaville.

Nemá však smysl ukrajinské události bagatelizovat. To významné je teprve před námi. Pokud se skutečně významněji přeruší obchodní vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem, vzroste ukrajinská závislost na zahraniční pomoci. Ve skutečnosti jde o úvěry, které jsou podmíněny řadou reforem. Ceny ukrajinských dluhopisů se zatím drží lépe, než byla očekávání, protože trhy nevěří v možnost uplatnění příliš tvrdých podmínek Mezinárodního měnového fondu.

Jejich praktickým důsledkem by bylo výrazné podtržení spotřebitelské poptávky, protože na prvních místech najdeme požadavek na uvolnění spotřebitelských cen zemního plynu. To by znamenalo násobný skok této položky v rozpočtech domácností. Dalším požadavkem je snížení starobních důchodů na polovinu. A k tomu lze přičíst inflační vlnu po uvolnění kurzu ukrajinské hrivny, které by znamenalo prudké zdražení zboží z dovozu. Od začátku letošního roku přitom hrivna poklesla už o 15 procent, ale také její pokles se v pondělí zastavil.

Pokud by se v budoucnu hospodářské vztahy Ruska s okolním světem přecejen vyostřily, můžeme důsledky odhadnout i na základě toho, co se odehrávalo po roce 1998, kdy se Rusko přiblížilo ke státnímu bankrotu a rubl prudce poklesl na měnových trzích. Spotřební zboží z dovozu začalo být pro drtivou většinu obyvatelstva zcela nedostupné. Vysoké ceny dovozů však zároveň snížily bariéry pro obnovu domácí produkce bílé techniky a mnoha dalších domácích potřeb. Také výhrůžky ruského znárodňování a různých odvetných opatření mohou vyznít jako příležitost napravit absurdní rozdělení národního bohatství z časů Jelcinových pijatik. Druhou stranou stejné mince by byla léta mezinárodní izolace. Velké Rusko má však lepší podmínky pro život v uzavření než jiné země. Proto asi nakonec převáží větší zájem Západu na tom, aby zůstalo v kontaktu a nevypadlo příliš z vazeb mezinárodní spolupráce.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.