Zbyněk Fiala: Trump se bojí správně

23.10.2016 17:32

Když Donald Trump mluvil o obavě z volebního podvodu, opíral se o nahrávku s najatými experty Demokratické strany, kteří probírali, jak se to dá udělat.

Zbyněk Fiala: Trump se bojí správně
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Hlavní pecka amerických voleb prezidenta je možná na světě. Pohled pod pokličku volebního štábu Demokratické strany je ještě děsivější než otevřené převzetí toho nejhoršího z neokonzervativní politiky, které charakterizuje veřejná vystoupení Hillary Clintonové. Avšak pouhým čajíčkem jsou odhalení Wikileaks, že sejmuli Sanderse nebo zatajovali obsah placených vystoupení pro Wall Street, spolu s dalšími drobnostmi ze zákulisí. Teď se družina vedoucí kandidátky rosí pod podezřením, že si najali si borce na volební podvody.

Byli za to slušně placeni. Ve dvou platbách, první v červenci a druhé v srpnu, dostala firma Mobilize Inc., která je dodala, od volebního štábu Demokratické strany 64 tisíc dolarů (přes půldruhého milionu korun). Možné postupy vysvětluje konzultant Scott Foval a jeho šéf Robert Creamer na video nahrávce, která se rázem stala hlavní hvězdou na Youtube.

http://www.projectveritasaction.com/video/rigging-election-video-ii-mass-voter-fraud

http://www.nytimes.com/2016/10/21/us/politics/video-dnc-trump-rallies.html

Vlastní kontrakt Mobilise zněl celkem nevinně na poradenství v oblasti komunikace. Šlo o triky, jak snižovat atraktivitu akcí Donalda Trumpa. Poptáván byl „bracketing“ ve smyslu - odsunout soupeře do bezvýznamnosti, odlákat mu lidi z náměstí nebo z tiskovky, přemístit Trumpa do závorky na konci zpravodajství. To, co zmínění odborníci skutečně nabídli, zachycuje skrytá nahrávka rozhovoru, který naivně poskytli skupině konzervativců z investigativního serveru internetové televize Project Veritas.

Nejprve popisují, jak se to má udělat, aby se na akce soupeře propašovali výtržníci, kteří je rozvrátí. Detaily, jako třeba, jestli házet vajíčka, neuváděli. Ale jde o to podnítit násilí, vytvořit explozívní reakci. V tom je smysl zásahu. S tím se pak dá pracovat. Někdy chaos uškodí, někdy ne, konstatují smířeně poradci.

Rozhovor je však nejzajímavější ve chvíli, kdy dospěje k metodám, jak by se daly volby falšovat. Z výkladu expertů je zřejmé, že si umějí poradit. Project Veritas je trochu provokoval a doplňoval dalšími nápady, které však nebyly mimo, neboť experti nevzrušeně kývali. Falešní voliči se dají navážet ze sousedního státu. Do voličských seznamů mohou být podvodné zapsání ilegální imigranti. Nakonec mohou volit i víckrát, podvod se dá zopakovat.

Foval se jednu chvíli rozčílí a říká: „Naváželi jsme vám sráčům autobusy /falešných voličů/ padesát let, a tak toho teď nenecháme.“ Musí se to samozřejmě doladit. K registraci potřebujete doklad totožnosti (sociální pojištění nebo řidičák) a bydliště ve volebním obvodu. Lidé se tedy přivezou na nějakou práci na pár dní a mezitím jim někdo úplně jiný, nějaký zaplacený „křen“, sežene místní adresu, doklad o novém bydlišti. Řeč je o Hispáncích, jde tedy o ilegální migranty, kteří si nemohou moc vybírat, za co přijmou peníze.

Autobusy už asi nejsou nejvhodnější, lepší jsou auta. Neměla by být dohledatelná. Výhodné je vzít auta z půjčovny nebo z výprodeje po nějaké firmě. Musíte být opatrní. Vždycky napřed myslím jako vyšetřovatel, který by po tom šel, a hledám, jak to udělat, aby se neměl čeho chytnout, vysvětluje Foval.

Šéf Creamer byl „konzultován“ reportéry později. Slíbil, že to probere s právníky, ale pak se mu nechtělo mluvit moc otevřeně. „Byl by to podvod,“ vysvětluje. A volá Fovalovi, aby se toho v rozhovorech nedotýkal ani desetimetrovým klackem. Ale Foval je klidný. „Vždycky dělám věci, o kterých on nemusí vědět.  Tak to chodí.“

New York Times připomínají, že triků je spousta a nemusí být nové. Špinavé metody používal už republikánský kandidát Richard Nixon ve volbách roku 1972 – podvržené dopisy protivníka, rozvracení volebních shromáždění. A letadlo, které přelétlo nad nominační konferencí Demokratické strany s transparentem „Mír, drogy, promiskuita – Volte McGoverna!“

Památné byly také volby George W. Bushe roku 2000, které vypadaly na plichtu s mírnou převahou demokratického kandidáta Al Gora. Rozhodnout měla Florida, poslední stát, kde ještě nebyly vyhlášeny výsledky. Guvernérem Floridy byl Bushův bratr Jeb, a ten dosáhl toho, že nevhodný výsledek zavrhli a počítalo se znovu.

Staré hlasovací stroje označovaly volební hlas dírkou do volebního štítku. Když někdo zatáhl za kliku málo, vyštípnuté kolečko viselo za ouško. Vynořila se teorie, že kolečko na velkém oušku neplatí. Jméno prezidenta tak záviselo na expertním posouzení míry nedoštípnutí. A do toho přijela republikánská partička Brook Brothers Riot (když Brothers, tak ne Pussy, to dá rozum), aby přepočet narušovala a vyšlo to správněji. Nakonec to správně vyšlo.

Nahrávka expertů pracujících pro Hillary Clintonovou je venku, první den ji vidělo 8 milionů diváků na Youtobe. Nyní jsou mobilizováni jiní komunikační experti, kteří mají vyčistit pověst kampaně Demokratů. I oni si vedou dobře. Dozvídáme se, že Mobilize Inc. nebyla najata na podvody. Nikdo nemůže za to, co nějací pytlíci někde v osamění melou. Už byli vyhozeni. A Project Veritas je nedůvěryhodný, neboť je znám „agresívní editací“. Jsou to všechno prázdné tlachy, nelze to brát vážně, zapomeňte.

Ale v žádném případě nezapomeňte na deset let starou skrytou nahrávka chlapských keců Trumpa o ženských! To je hlavním tématem nadcházejících voleb prezidenta USA!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…