Zbyněk Klíč: Jaká témata dovedou pravici k solidnímu výsledku?

28.05.2013 12:58

Není správné, aby pravice stahovala kalhoty rok před volbami. Je to totiž dlouhá doba na to, aby tento ideový proud, jehož hlavním představitelem je, bez ohledu na proměnlivé průzkumy veřejného mínění, stále ODS, dokázal když ne zcela otočit, tak výrazně obrátit kormidlo české politiky, která momentálně směřuje výrazně doleva.

Zbyněk Klíč: Jaká témata dovedou pravici k solidnímu výsledku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Aby tomu tak však mohlo být, je třeba umět v lidech vzbudit naději, že ODS je stále důvěryhodnou stranou, která je schopna řídit český stát. Jinými slovy, musí zvolit několik jednoduchých témat, na kterých postaví volební kampaň. Volby totiž, jak známo, nevyhrávají složité koncepce ani volební programy, ale jednoduchá hesla s potřebnou dávkou emocí. Jaká témata to jsou?
 
sKarty
 
Zcela zásadní téma dnešní politické diskuse a zároveň první velký (myslím tím viditelný) důkaz selhání TOP09. Strana, zosobněná ministryní Ludmilou Müllerovou, se karty snaží zachovat, ale její obhajoba je tak vratká, že ani není možné ji rozbít. ODS musí trvat na zrušení karet. Projekt s podpisem TOP09 není dobře připraven, vyvolává řadu spekulací a znamená také další plýtvání veřejných peněz. Zamezení zneužívání sociálních dávek, úspory ve státním rozpočtu – to vše hlásala TOP09 před volbami. Výsledkem jsou plýtvavé a nefungující sKarty. TOP09 je obhajuje jen s ohledem na svoji pověst. S péčí řádného hospodáře, o které často hovoří Miroslav Kalousek, to nemá nic společného. Tohoto omylu musí ODS využít a téma zneužívání sociálních dávek vzít za své, poptávka po tomto tématu je ve společnosti stále veliká.
 
ÚSTR
 
Diskuse o hrozbě komunismu byly dlouho bagatelizovány jako přežitek. Převrat v Ústavu pro studium totalitních režimů však jasně ukázal, že ČSSD a KSČM to se spoluprací myslí smrtelně vážně a v žižkovské budově ÚSTRu to rozhodně neskončí. Vzájemnou spolupráci si obě strany testují na krajské úrovni a zatím nejsou vidět větší spory. Strakovka je tak otevřená…
 
Zákaz kouření, kácecí vyhláška a další příklady ochrany soukromého vlastnictví
 
ODS se musí postavit do čela boje za zájmy živnostníků. Ale nikoliv megalomanskými balíčky, které sice mohou malým podnikatelům pomoci, marketingově jsou však těžko uchopitelné. Vytrvalý boj (a jeho správná prezentace) proti zákazu kouření v restauracích, za liberalizaci kácení stromů na vlastních zahradách a další jsou příklady jednoduchých a snadno pochopitelných témat, na kterých se dá demonstrovat rozdíl mezi pravicovou ODS, jakožto obhájkyní zájmů středního stavu, a direktivní TOP09, která prostřednictvím zákazů omezuje lidskou svobodu. A to není ani pravicová, ani konzervativní politika.
 
Ochrana zájmů obcí
 
Vláda se sice zavázala k prosazení zákona o NKÚ, který rozšiřuje pravomoc této instituce i na obce, nic však nebrání tomu, aby se ODS od takového návrhu distancovala a nenechala nikoho na pochybách, že nejde o návrh vlády, a ještě lépe ani o návrh ODS, ale iniciativu poslanců TOP09 a LIDEM. Co návrh přinese, je zřejmé, hon na nejúspěšnější politické představitele v zemi, posílení byrokracie, ochromení obcí. Návrh přichází paradoxně od strany, která se ve svém názvu honosí slovem „Starostové“, a ODS musí v této situaci jasně ukázat, že právě ona je obhájkyní místních zájmů.
 
Patriotismus, zdravý nacionalismus, subsidiarita
 
Tato slova, zvláště druhé z nich, bývají v dnešní době považována bezmála za nadávku. Přesto právě nyní se jeví jako jediná možná k řešení dlouhodobých problémů. Přitom platí jednoduché zásady – problém má řešit jen ten, kdo mu rozumí, má k němu vztah a plyne mu z něj jasná odpovědnost. Jinými slovy, jde o obhajobu národních zájmů, obranu lokálních skupin a institucí, obhajobu zavedených postupů zastupitelské demokracie s jasnou odpovědností volených představitelů. V širším slova smyslu jde tedy o návrat k důslednému uplatňování principu subsidiarity.
 
Nejde o samospasitelné (a určitě ani jediné) návrhy. Jejich otevření nezajišťuje ODS automatický úspěch. Pro občanské demokraty znamená úkol tato témata jasně a srozumitelně komunikovat, a to induktivní, nikoliv deduktivní formou, tedy od konkrétních, jednotlivých návrhů směrem k obecnější politice. Ústředními postavami takové politiky ODS musejí být důvěryhodní lidé, kteří již v minulosti v komunikovaných (či souvisejících) tématech dosáhli úspěchu, a jsou tedy schopni se s nimi ztotožnit a prezentovat je ne pouze slovy, ale především činy.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…