Zbyněk Klíč: Podpora Ruska není slučitelná s pravicí

27.09.2014 20:03

Petr Nečas při své přednášce na CEVRO Institutu potvrdil jeden z největších paradoxů tuzemské politické scény. Část pravicové politické scény tíhne k Rusku a podporuje jeho politiku. Je to zvláštní, pravicové strany na Západě totiž většinou stojí na straně Západu. Kde se tento postoj bere a z čeho vyvěrá?

Zbyněk Klíč: Podpora Ruska není slučitelná s pravicí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

První zdroj vězí v odporu k Evropské unii. Všimněte si, kolik z tzv. pravičáků podporujících Putina zároveň odmítá Evropskou unii. Rusko je v jejich optice vnímáno jako protivník EU, s potenciálem Unii rozložit, což je pro zástupce zmíněné skupiny nepochybný důvod Rusko podporovat. Odtud částečně pramení i podpora východního bratra z pozic nacionalismu, na němž Putin staví svoji politiku a který se EU tak nešťastně snaží popírat. Neznamená to však, že každý nacionalista zároveň podporuje Rusko.

Další důvod podpory ruské politiky ze strany osob deklarujících se jako pravicově smýšlející spočívá v morální krizi Západu. Tradiční hodnoty pro něj dnes nejsou „in“, razí se politika menšin a lidských práv. To je pro údajné „konzervativce“ zásadní překážka, a proto se obracejí k Moskvě, která naopak proti všem menšinám tvrdě zasahuje. Putin je tak vnímán jako ochránce tradičních hodnot.

Odtud pramení i nedůvěra v informace západních médií, která jsou vnímána jako zdroj rozvratu pravicových idejí, která však přirozeně razí politiku vlastních vlád, jež jsou ve většině případů protiruské. Z tohoto jednoduchého dilematu vyvozují „pravicoví“ podporovatelé Putina automatickou nutnost obratu zády k vlastní civilizaci.

Putin zároveň, v situaci dnešní krize západní demokracie, která navenek nepřináší jasné (a tím méně pravici konvenující) výsledky, působí dynamicky, akceschopně, rozhodně. To se jeho zastáncům, situujícím se do pravé části spektra, pochopitelně líbí.

Svoboda, to je, oč tu běží

Reakce podobného typu jsou však krátkozraké. Ano, Západ je v krizi, krizi hodnot, krizi institucí. Odpovědí však nemůže být přechod k jeho nepříteli, který určitě nemá zájem na tom, aby se západní civilizaci (a jejím pravicovým hodnotám) vedlo lépe. On nebojuje proti Evropské unii, bojuje proti Evropě jako takové a cílem jeho nacionalismu není, aby k němu podnítil i ostatní státy, ale aby definitivně u všech ostatních jejich skutečnou samosprávu zahubil. To nelze vnímat z pohledu pravice jako přijatelné.

On nehájí tradiční hodnoty, on je naopak restrikcí občanských svobod a oprávněných menšinových zájmů popírá. Západní média určitě nejsou dokonalá a už vůbec ne pravici nakloněná, styl jejich práce je však stále míle před tím, jak pracují média v Rusku, často v přímém područí Kremlu.  A že je Putin akceschopný, je dost slabý důvod na to jej podporovat z pravicových pozic. Ostatně i trpělivost v hledání takového lídra ve vlastních řadách, tedy na Západě, patří ke konzervativním ctnostem.

Protože hlavní rozdíl mezi Západem a Ruskem spočívá v pojetí svobody. Svoboda v ruském podání byla vždycky omezena ve prospěch celku. Postrádala však to podstatné, co nabízí Západ – respekt k individuální svobodě. Na té je naopak postaven Západ, a i když ji různými regulacemi sešněrovává, má pořád (po řadě oprav) rozhodně blíže pravicovému ideálu než to, co nabízí Vladimir Putin a co je s pravicovými hodnotami v příkrém rozporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …