Zdeněk Jemelík: Švejkolandské legislativní hrátky

30.11.2014 11:25

Chaos v právních předpisech, vyvolaný častými novelizacemi, rekodifikacemi a zahušťování soustavy zákonů stále dalšími a dalšími normami je neslučitelný se stabilitou právního prostředí, která patří k základním podmínkám slušných poměrů ve státě.

Zdeněk Jemelík: Švejkolandské legislativní hrátky
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nemůžeme mít proto radost z toho, že v českém Švejkolandu jsou právní normy ve stálém pohybu: stále se něco novelizuje, mění se právní koncepce a vznikají nové zákony, bez nichž jsme až dosud žili bez újmy na zdraví.  

Chaosu lze předcházet pouze velmi pečlivou přípravou všech změn v právních předpisech. Legislativní proces je proto nesmírně složitý a obsahuje tolik různých pojistek  proti zavádění nesmyslných opatření, že by jím žádný zmetek neměl projít. Vládní návrhy procházejí meziresortním připomínkovým řízením. Po vypořádání připomínek předlohu přezkoumá Legislativní rada a posléze vláda posoudí její způsobilost k projednání v Poslanecké sněmovně: doporučí nebo nedoporučí její přijetí, nebo se nevyjádří a vydá ji napospas poslancům. Následují tři čtení v Poslanecké sněmovně, posouzení přijatého zákona Senátem a posléze podpis prezidenta republiky. Tak složitým sítem by neměl projít návrh zákona, který by neměl naději, že bude sloužit bez ojedinělých drobných úprav několik desítek let. Jak ale pravil klasik, „šedivá je teorie, zelený strom života“: navzdory zdánlivé neprůstřelnosti pojistek legislativního procesu i velmi důležité zákony, jež by měly být připraveny skutečně pečlivě, procházejí častými novelizacemi, bohužel i velmi časně po nabytí účinnosti.

Odstrašujícím příkladem budiž situace nového občanského zákoníku, jehož novelizaci začalo ministerstvo spravedlnosti připravovat, sotva nabyl účinnost. Přestože jde o záležitost, která má ve veřejnosti výrazný záporný ohlas, nestačila jako varování proti dalšímu ukvapenému přijímání nedotažených předloh. Nasvědčují tomu legislativní hrátky kolem přípravy nového energetického zákona, jehož předkladatelem ve vládě byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Vláda jej   propustila do prvního čtení v Poslanecké sněmovně ale tam narazil na odpor.   Dne 3.listopadu 2014 proběhl pod záštitou poslankyně Olgy Havlové v Poslanecké sněmovně seminář, na němž mimo paní poslankyně vystoupila se zásadní kritikou současné podoby předlohy předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen „ERÚ“) Alena Vitásková, podporovaná dalšími účastníky. Proud kritiky se pak přenesl i na mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny.

Odpor Olgy Havlové proti předložené podobě zákona je dán obavami z dopadu možného zvýšení cen energií na životní úroveň obyvatel jejího chudého volebního obvodu.  Postoje Aleny Vitáskové jsou jejím názorům blízké a mají širší dosah. Mocná dáma, kterou může z funkce odvolat jen prezident republiky, z moci svého nezávislého úřadu drží pod krkem dodavatele energií, přičemž ve stisku její ruky překvapivě chybí jakýkoli náznak ženské slabosti. Má proto mnoho nepřátel, kteří by ji rádi viděli za mřížemi nebo aspoň vypuzenou z  funkce. Proto se postarali o její kriminalizaci v zdlouhavém trestním řízení, jehož velká část se jí sice netýká, ale připravuje ji o čas, energii i peníze. Není jisté, že se podaří ji touto cestou odstavit z cesty, ale její odpůrci skládají další naděje právě do výše zmíněného zákona. Jeho přijetí v  konečné podobě návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu by zvýhodnilo velké výrobce energie a současně by oslabilo regulační funkci ERÚ a tím oslabilo ochranu spotřebitelů před zdražováním. O dva roky by se zkrátilo funkční období Aleny Vitáskové a celého vedení ERÚ. Apolitickou funkci nezávislého předsedy by nahradila Rada Energetického úřadu, jmenovaná vládou. Došlo by tak k politizaci regulace energetiky.  A vzniklo by několik slušně placených pracovních míst či spíše trafik pro klienty vládních politických stran. Kvůli vzniku Rady by se zvýšil rozpočet ERÚ přibližně o deset procent. Šetřit se přece musí, ať to stojí, co to stojí (pravil kdysi Jan Werich).

Ke cti vládní koalice slouží skutečnost, že se pozastavila nad kritikou návrhu zákona, i když ji rozpoutala opozice a ERÚ,  a začala hledat cestu, jak omezit možné škody, způsobené jeho přijetím. Zachovala se rozumněji než pravicová vládní koalice při protlačování zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Bohužel  si vláda našla ryze švejkolandské východisko: zpochybněnou předlohu sice ponechá ve Sněmovně, ale současně přikázala ministru Janu Mládkovi, aby do konce roku 2015 připravil novelu sotva přijatého zákona. Nepochybuji o tom, že poslanci koaličních stran jako správně vycvičené ovce zákon přijmou, ale o několik málo měsíců později jej začnou opravovat projednáním novely. Mezitím ale nenáviděná předsedkyně ERÚ zmizí ze scény a nad energetikou začnou vládnout prostřednictvím politických stran monopoly dodavatelů. Daňoví poplatníci to rádi zaplatí.

K souvisejícím švejkolandským paradoxům patří drobná událost z těchto dnů: v době, kdy se chystá oklestění nezávislosti ERÚ a jeho představené jde téměř o krk,  Comenius- pan-evropská společnost pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci vyhodnotila ERÚ mezi stovkou nejlepších českých firem v pravidelné soutěži „Českých 100 nejlepších“. Galavečer proběhl na Hradě dne 28. listopadu téměř nepovšimnutý médii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …