Zdeněk Joukl: Co nařizuje vláda, a co dělá lid

17.03.2021 9:20

Vláda od 1.3.2021 mimo jiné nařizuje: Povinnost nosit všude na zastavěném území obce chirurgickou roušku nebo respirátor. Výjimka platí jen v případě, že je člověk sám v přírodě. Na místech, kde je větší koncentrace lidí, je povinný respirátor. Platí to například v prodejnách, provozovnách a v dopravě (včetně zastávek). Při pobytu venku se nesmí blíže stýkat osoby, které spolu nežijí ve společné domácnosti.

Zdeněk Joukl: Co nařizuje vláda, a co dělá lid
Foto: www.joukl.cz
Popisek: Zdeněk Joukl

A lid se chová takto:
Před 16. hodinou 12. března jsem vyrazil na procházku po městě. Vzal jsem hůlku na udržení vzdálenosti 2m, respirátor na ústa, pepřový sprej pro případ napadení „antirouškařem“, několik letáčků se stručným výpisem Opatření vlády od 1.3.2021 a lepicí pásku na vylepení letáčků na paneláky.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Dojdu na zastávku autobusů směr do hor. A co vidím, na zastávce jsou dva lidé s rouškami a jeden „lid“ s rouškou pod nosem. Co to? Co to? Hned za zastávkou na hlavním chodníku stojí mladík s dívkou (20 +18 let) a kouří ! Dírku v rouškách nemají – takže bez roušek. Na mou  poznámku, že kuřáci výjimku v nošení roušek v zastavěné části města nemají, nemají co říci. Přejdu silnici a po výhledu na park se vracím zpět. Naproti ze zmíněné zastávky v 16:04 hodin se právě rozjíždí autobus. Pohlédnu na řidiče a… Někdo by mohl být překvapen, ale já nikoliv. Řidič má na tváři... pouze lehký úsměv. Odplivnu si tedy, a jdu dál.

U věžáků narazím na dvojici mladíků tak kolem 16 let. Budete možná překvapeni, ale roušky neměli. Na mou poznámku, že jsou v zastavěné části města, si jeden z nich roušku nasadil a na odchodu pak i druhý. Po 30 metrech potkám obézního muže tmavší pleti. Roušku měl pod bradou. Na mé tradiční upozornění se ani nezastavil a řekl “No, jó“, a šel v pohodě dál. Šel jsem tedy také dál, ale opačným směrem. Nemohl jsem ovšem nevšímavě přejít kolem „pohřební skříňky“. Bylo na ní pět úmrtních oznámení. Do dnešního dne jsem tam viděl nejvíce dvě. Oznámení jsem pročetl, zavzpomínal na uvedené známé, a šel dál.

Po 30 metrech dojdu ke čtyřem postávajícím děvčatům (14 -15 let). Konečně se mohu alespoň trochu zaradovat. Jedna z nich má totiž pod nosem roušku. Tolik radosti najednou! Přesto děvčata upozorním na Opatření vlády. Znechuceně si roušky nasadí a „táhnou“ pryč. Abych se trochu vzpamatoval, tak jdu dále do méně lidnaté části města. Tam potkám jen dva lidi s rouškami. Vylepšilo mi to náladu, a tak se vracím do centra. Jenže. Přede mnou jde směrem k samoobsluze muž – vazba s dívkou. Drží se za ruku.

Oba nahoře bez. Mám sice pepřový sprej, ale utíkat za ním se mi nějak nechtělo. Asi již stárnu. Tak jsem si je alespoň nafotil do covidového památníčku. Projdu ještě kolem dvou děvčat ze skupiny čtyř, kterou jsem již asi před hodinou „obtěžoval“. Myslíte si, že děvčata měla nasazené alespoň chirurgické roušky? Opravdu si to myslíte? Osud mi však zřejmě chtěl alespoň trochu vylepšit náladu, a poslal mi u samobsluhy do cesty dvě dámy. Ano, teď jste to uhádli. Měly nasazené respirátory.

Nalepil jsem ještě několik info - letáčků o Opatřeních vlády na sklo vedle dveří do paneláků, a šel zase do státní polokarantény domů.
P.S. Ani jednoho policistu jsem, na mou duši, neviděl.

Tyto, a podobné zkušenosti, s nezodpovědným chováním mládeže za krizové situace, mne dovedly k názoru, že by se měl zvážit minimální volební věk. Ovšem nikoliv podle návrhu Pirátů. Za První republiky byl totiž 21 let. Myslím, že s přimhouřeným okem by se mohl uplatnit i v naší republice. Tedy v našem městě  určitě!

Zdeněk Joukl, praktický sociolog atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…