Zdeněk Koudelka: Bohuslav Sobotka a právo

18.09.2016 15:29

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rozhovoru s Karolinou Brožovou: Zarazili jsme Babišovi doping (Právo 17. 9. 2016, s. 7) uvedl jako reakci na to, že Babiš působí v orgánu své firmy v Německu, že ministr financí Andrej Babiš „nedodržuje ani ten současný zákon o střetu zájmů“. Premiér to prohlásil v rámci kritiky Babiše za jeho propojení ekonomické a politické moci s tím, že nikdo nedohledá, zda ministr vládní informace nepoužije ve svém podnikání.

Zdeněk Koudelka: Bohuslav Sobotka a právo
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Premiér Bohuslav Sobotka ví, že ministr jeho vlády porušuje zákon upravující jednání držitelů veřejných funkcí. Toleruje to, místo aby navrhl Babišovo odvolání z funkce ministra. Sobotka to zdůvodňuje zájmem na existenci vlády a některými pozitivními věcmi, které vláda snad ještě prosadí. Výsledkem je, že ministr nemusí dodržovat právo a premiér z toho nevyvodí personální důsledky. Otázkou je, zda ministr muže porušovat jen zákon o střetu zájmů nebo všechny či jen některé a kdo určí které.

Andrej Babiš je politická osobnost současnosti. Ovšem nebýt toho, že jej Bohuslav Sobotka navrhl na ministra financí, ministrem by se nestal. I někteří němečtí demokratičtí politici v roce 1933 podporovali jmenování Adolfa Hitlera kancléřem a zavírali oči nad tím, že porušuje zákony. Odůvodňovali to, že Hitlerova vláda chce dosáhnout pro Německo pozitivních věcí – stavět dálnice, snížit nezaměstnanost a změnit versailleský systém. Právo však platí nebo neplatí. Premiér toleruje porušování zákona ministrem, protože by sám mohl přijít o funkci.

Odpovědnost Bohuslava Sobotky za vládnutí Babišova ANO je nesmírná. Sobotka občas zakoketuje s protibabišovským návrhem, jako je zamezení střetu zájmů Babiše-ministra a Babiše-vlastníka Agrofertu, ale to je jen okopávání kotníků. Vidí-li Sobotka prolínání ekonomické a politické moci nebezpečné pro demokracii, musí skončit vládní spolupráci s ANO. Vládne-li s ANO, spojení moci ekonomické a politické mu možná vadí, ale ne tolik, aby riskoval svou premiérskou funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…