Zdeněk Koudelka: Centralismus a sídlo ředitelství státní služby

22.07.2014 11:40

Náš stát se nachází v nejcentralističtějším období. Nikdy předtím neměly centrální orgány tolik veřejné moci a neplnily tolik funkcí.

Zdeněk Koudelka: Centralismus a sídlo ředitelství státní služby
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Vždyť do roku 1990 fakultní nemocnice řídily krajské národní výbory a ministerstva měla převážně úlohu metodickou a strategického řízení, nebyla orgány pro běžné správní řízení. Velkou centralizaci vyvolalo zrušení okresních úřadů, kdy část jejich agendy přešla na krajské úřady. Co dříve rozhodl okres v první instanci a kraj v odvolání, nyní rozhoduje kraj v první instanci a odvolacími orgány se stala ministerstva. To je doprovázeno nárůstem úřednictva na centrálních státních orgánech. Zatímco úřady v okresech se ruší, v Praze bobtnají.

Přitom Praha je nejbohatší město státu, zatímco mimo ni není dosahováno ani 75% průměru hrubého domácího produktu Evropské unie. Stát musí vykonávat veřejnou moc a musí mít centrální státní orgány. Nemusí je však mít všechny v hlavním městě. Centrální orgány dávají pracovní místa vysoce kvalifikovaným i běžným lidem. Pokud se rozbíhají různé dotační projekty na rozvoj chudších regionů, je správné, aby stát podporu chudším regionům vyjádřil tím, že do nich přesune část svých orgánů a tím významná pracovní místa. Není pravdou, že odborníci jsou jen v Praze. V každém městě nad 100 000 obyvatel lze umístit centrální orgán, pokud tam je příslušná vysoká škola daného oboru. Konečně v Praze je i Český báňský úřad, přitom jediná báňská vysoká škola je v Ostravě, je tam sídlo veterinární správy, přitom jediná veterinární univerzita je v Brně.

Mezi státy, které si uvědomují, že je správné rozprostřít centrální úřady po celém území státu, je Irsko, ale ani sousední Německo nesoustředilo všechny úřady do Berlína. Šest ministerstev sídlí v Bonnu a v dalších městech jsou jiné centrální úřady (sídlo policie je v Postupimi). Ekonomické výhody z činnosti centrálních úřadů nemá mít jedno město ve státě.

Je správné sídla nových úřadů dát mimo Prahu, pokud vůbec musí vzniknout. Proto je dobrý návrh moravského poslance Pavla Blažka, aby sídlo nově vznikajícího generálního ředitelství státní služby bylo v Brně. To jednak pomůže decentralizaci ve státě, ale také naplní proklamované cíle vlády, že státní služba nemá být v područí politické moci. Pokud to myslí upřímně, má být sídlo státní služby mimo sídlo vrcholných politických orgánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…