Zdeněk Koudelka: Lež o Polsku v České televizi 2

29.07.2017 10:33

V České televizi i na její internetové stránce byla uvedena informace "Vláda premiérky Beaty Szydlové se pokusila prosadit téměř úplný zákaz potratů, což se jí nepodařilo." (Walesa Polákům: Svoboda spočívá v dělbě moci. Nedopusťte její narušení. ČT 24 a Ceskatelevize.cz 23. 7. 2017).

Zdeněk Koudelka: Lež o Polsku v České televizi 2
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Ovšem polská vláda Beaty Szydlové takový návrh zákona nepodala. Jednalo se o občanskou zákonodárnou iniciativu, kterou podepsalo skoro půl milionů polských občanů a polský parlament byl povinen takový návrh občanů projednat. V hlasování 6. 10. 2016 jej polský Sněm zamítl většinou hlasů, včetně většiny hlasů poslanců vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Pro zamítnutí hlasovalo 186 poslanců PiS včetně předsedy strany Jaroslawa Kaczynského, premiérky Beaty Szydlové a jejích ministrů. Před hlasováním Kaczynski a Szydlová vysvětlili, proč jsou proti zpřísnění zákazu potratů.

Jestliže někdo lže v tak jednoduše ověřitelné věci, nečekám od něj pravdivé informace v mnohem složitější oblasti jako je reforma správy soudů v Polsku. Bohužel vysílání lží musí platit obyvatelé Čech, Moravy a Slezska.

(autor je advokát a rektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…