Zdeněk Koudelka: Přestupková amnestie

14.01.2013 9:00

Reakce na vyjádření Pavla Rychetského.

Zdeněk Koudelka: Přestupková amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Pavel Rychetský ve svém rozhovoru (Právo 12. 1. 2013 s. 7) uvádí, že do amnestie z 1. 1. 2013 „spadli všichni řidiči, kteří byli odsouzeni za trestný čin řízení pod vlivem alkoholu“.  A že ti, kdo za menší množství požitého alkoholu dostali pokutu v přestupkovém řízení, omilostněni nebudou. Dále říká: „všude se s každou amnestií spojovala i amnestie přestupková“.

Pravda je jiná. Zpravidla jsou za trestné činy spojené s dopravou, včetně požití alkoholu bez způsobení nehody, udělovány tresty zákazu řízení. Často v kombinaci s peněžitým trestem nebo podmíněným trestem odnětí svobody. Amnestie z 1. 1. 2013 nepromíjí tresty zákazu řízení ani peněžité tresty. V případě podmíněných trestů odnětí svobody promíjí tresty do 2 let. Tedy řidiči, který byl postižen za řízení pod vlivem alkoholu, zůstává trest peněžitý a trest zákazu řízení, stejně jako jsou obdobné sankce udílené v přestupkovém řízení.

Přestupková amnestie byla naposledy udělena v roce 1990. Nedoprovázela amnestie Václava Havla z roku 1993 a 1998, aniž by to někdo kritizoval. Též v období 1962-89 byly udělovány amnestie, aniž by byly amnestie přestupkové. Společná trestní a přestupková amnestie byla v roce 1960.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…