Zdeněk Koudelka: Vlajka na radnici

02.09.2015 9:20

V březnu 2015 zavlála na radnici Brno-Jundrov tibetská vlajka. Jundrovská zelená koalice se tak přihlásila k vyvěšování tibetské vlajky jako svému politickému symbolu.

Zdeněk Koudelka: Vlajka na radnici
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Vlajka je skutečným symbolem a každý stát, země i město s hrdostí vyvěšuje svou vlajku jako symbol sebe sama a jako znak své historické existence. Vyvěšování cizích vlajek není typické, ale možné. Za protektorátu se vyvěšovaly vedle vlajek protektorátních vlajky německé, za komunismu to byly vedle vlajky československé vlajky sovětské. Nyní jundrovská radnice vyvěšuje vlajku tibetskou. Ovšem ani Němci za protektorátu, ani komunisté neopomněli vyvěšovat i tehdejší vlajky naše.

Jundrovská zelená koalice to dovedla dál. Jak jinak vnímat to, že na státní svátek sv. Cyrila a Metoděje (5.7.) nebyla vyvěšena ani vlajka moravská, kterou si v tento den obce na Moravě připomínají význam moravských dějin a kultury, ani vlajka státní. Stejně tak nebyla vyvěšena na radnici státní vlajka ani na svátek Jana Husa (6.7.), byť se slavilo 600 let od jeho kostnického upálení.

Jundrovská vládnoucí koalice tak porušila zákon stanovící povinnost vyvěšovat státní vlajku na státní svátky i usnesení předchozí jundrovské rady o vyvěšování vlajky moravské. Vlajka je symbolem. I její nevyvěšení je symbolem. Je to symbolem toho, že někdo se klaní vzdáleným politickým ideám, ale nezná či neuznává historii své země a státu. Klanět se cizímu a ignorovat vlastní je hloupé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…