Zdeněk Koudelka: Výběrové řízení v justici

21.07.2012 9:19

V souvislosti s úvahami o možnosti výběru vedoucích státních zástupců ve výběrovém řízení se ozývají hlasy o údajné nesprávnosti takového postupu, protože jej současný zákon nezná. Ale výběrová řízení se mohou konat, aniž by je zákon upravoval.

Zdeněk Koudelka: Výběrové řízení v justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zavedl výběrová řízení na funkce předsedy vrchních a krajských soudů, které jmenuje prezident na návrh ministra spravedlnosti, byť zákon taková výběrová řízení nezná. Rovněž nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zavedla bez zákonné úpravy výběrová řízení na pozice státních zástupců, které ze zákona jmenuje ministr na návrh nejvyššího státního zástupce. V této praxi výběrových řízení na státní zástupce se pokračuje i za současného nejvyššího státního zástupce.

Výběrová řízení jsou známa i v případě vedoucích státních zástupců. Tento rok byl jmenován okresní státní zástupce v Prachaticích, přičemž jej jmenoval ministr spravedlnosti na návrh krajského státního zástupce, který také uspořádal výběrové řízení. Výběrová řízení u soudů i státních zastupitelství jsou běžnou věcí i bez výslovné zákonné úpravy.

Pokud někdo kritizuje výběrová řízení, měl by důsledně kritizovat všechny, tedy i bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, že je zavedl u soudů, a nejvyššího státního zástupce, že je provádí při výběru státních zástupců. Ovšem výběrová řízení si naopak zaslouží podporu, neboť umožňují soutěž více uchazečů o veřejnou funkci. Samozřejmě však jejich výsledek je jen doporučení a nakonec se musí shodnout ten, kdo jmenuje, s tím, kdo navrhuje určitého uchazeče. Proto je nutná i shoda obou na podmínkách výběrového řízení.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…